Onderzoek: Hartslagmeting Fitbit wijkt flink af van werkelijke hartslag

Hoe betrouwbaar zijn de hartslagmeters van de fitnesstrackers van Fitbit? In de VS staat die vraag centraal in een rechtszaak. En de antwoorden op de vraag lopen nogal uiteen. Volgens Fitbit werkt de hartslagmeter prima; de consumenten die de rechtszaak aanspannende vinden van niet. De Amerikaanse consumentenbond deed onderzoek en concludeerde dat hij over het algemeen heel goed werkt. Onderzoekers van California State Polytechnic University, die zijn ingeschakeld door de aanklagers, concluderen juist weer het tegenovergestelde.

Uit dit onderzoek (pdf), dat waarschijnlijk zal gaan dienen als bewijsmateriaal in de rechtszaal, blijkt dat de hartslag die de Fitbit Surge en Charge HR registeren gemiddeld 14 slagen verschilt van de werkelijke hartslag. Voor het onderzoek werden de metingen van de fitnesstrackers vergeleken met een ecg-scan, die ook in het ziekenhuis wordt gebruikt.

43 proefpersonen deden mee aan het onderzoek en voerde allerlei activiteiten uit, zoals hardlopen, traplopen en fietsen. Vooral bij intensieve activiteiten liepen de meeting van de Fitbit-trackers en de ecg uiteen. Het verschil was daarbij gemiddeld zo’n 19 slagen per minuut. De onderzoekers doen de suggestie dat de afwijkingen worden veroorzaakt door de algoritmes die Fitbit gebruikt.

Een dergelijke afwijking brengt risico’s met zich mee voor mensen die heel bewust op een hoge hartslag willen trainen. Als hun werkelijke hartslag veel hoger ligt dan zij denken, kan dat voor problemen zorgen. Fitbit heeft nog niet gereageerd op de conclusies van de onderzoekers.

0 Reacties
Reageer