NU.nl helpt Facebook niet langer met factchecken in Nederland

Facebook

NU.nl en de Universiteit Leiden begonnen in 2017 met een bijzonder project: ze gingen op Facebook nieuwsverhalen factchecken. Maar dat project komt nu tot een einde. De Universiteit Leiden stopte eerder al met factchecken voor het sociale medium, en ook NU.nl zet er nu een punt achter.

Het idee achter het factcheck-programma, dat in meerdere landen actief is, is eenvoudig. NU.nl en de Universiteit Leiden controleerden nieuwsverhalen en berichten die op Facebook verspreid werden. Als ze niet waar bleken, werden ze als zodanig aangemerkt. Op die manier moest de verspreiding van desinformatie beperkt worden.

Maar nu stopt NU.nl dus met dat programma, waardoor er in Nederland geen partijen meer zijn die aan het project werken. De reden dat NU.nl stopt, is omdat het medium zich “niet langer kan vinden in het gevoerde beleid”, aldus hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in een redactieblog.

Geen politici factchecken

De belangrijkste reden die Hoekman noemt, is dat Facebook NU.nl geen politici en andere politieke partijen laat factchecken. Volgens Facebook is dat omdat de vrijheid van meningsuiting van politici belangrijker is. Maar Hoekman gaat daar tegenin

“NU.nl heeft daar principiële bezwaren tegen, omdat wij vinden dat vrijheid van meningsuiting niet betekent dat je de vrijheid hebt om aantoonbare onwaarheden te verspreiden”, aldus de hoofdredacteur in de redactieblog.

Hoekman stelt bovendien dat dit beleid nieuw is. Volgens hem werd NU.nl in mei 2019 voor het eerst met het beleid geconfronteerd, nadat het medium een uitspraak van CDA-politica Esther de Lange had gecontroleerd. Facebook zegt juist dat het beleid al langer bestaat.

Enige factchecker

Maar er is een tweede reden dat NU.nl stopt met factchecken voor Facebook: ze zijn de enige partij die dit nog doen. De Universiteit Leiden stopte al eerder met het programma en werd nooit vervangen.

Hoekman benadrukt echter dat NU.nl niet helemaal stopt met factchecken. Het nieuwsmedium blijft dit op zijn eigen website wel doen. Alleen op Facebook stopt het daar dus mee.

Facebook zegt tegenover de NOS het besluit van NU.nl te respecteren, maar ook te betreuren. Toch stopt het programma nog niet. Wereldwijd zijn er nog 55 factcheck-partners en dat aantal moet groter worden. Ook in Nederland moeten nieuwe partners aangetrokken worden. In 2017 weigerden echter onder meer de NOS, het ANP en het AD om zich bij het programma aan te sluiten.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer