Nieuwe tracking app Temple stelt gebruikersgemak boven nauwkeurigheid

Bijhouden waar je geweest bent met Foursquare, je eetdagboek up-t0-date houden met Foodzy en je sportactiviteiten goed verwerken met een pletora aan fitnessapps. Onder aan de streep is het grootste probleem van tracking apps het feit dat ze veel van de gebruikers vragen. Dat is althans de mening van de makers van de nieuwe, gebruiksvriendelijke tracking app Temple.

Ken Miller en Todd Worth zijn de stuwende krachten achter bureau InfiniteRed en fanatiek loggers van hun gezondheid. Dat fanatisme bleek voor de heren echter lastig te vertalen naar discipline in het bijhouden van hun activiteiten in diverse apps en dus ging men zelf aan het programmeren.

Het resultaat is Temple, een op het eerste gezicht tamelijk onrustige app in verhouding tot de gebruiksvriendelijkheid die het tracht te verkopen. Maar de overvloed aan kleurtjes en icoontjes verhullen niet dat de app inderdaad helemaal “back-t0-basic” gaat en de gebruikers met slechts één druk op de knop hun activiteiten laten meten.

temple_091

Dat gebruikersgemak gaat echter ten kosten van de nauwkeurigheid: gebruikers van Temple geven slechts aan of ze licht of intens gesport hebben, een half glaasje of een volle fles water op hebben en of de brandstof van het moment bestond uit een snelle snack of een zware maaltijd.

Other apps just ask way too much from the user – just way too much info. And, really, users don’t need that, the real benefit of tracking isn’t all of that intricate data…In the long run, consistency over time is what matters more than these details.

De makers van de app zijn volkomen duidelijk: consistent bijhouden over een langere periode is belangrijker dan de gebruikers overvoeden met details waardoor het bijhouden lastiger wordt. Of zoals ik het las: “een beetje inzicht is al meer dan geen inzicht”.

En daar wringt wat mij betreft dan ook de schoen als het om Temple gaat. Al jaren ben ik er van overtuigd dat men intrinsieke motivatie kan veranderen door extrinsieke impulsen, waar het bijhouden van een log uiteraard geldt als prima voorbeeld.

Echter, op die langere termijn zal de gebruiker meer inzicht willen, omdat op den duur een “large meal”  niet zoveel inzicht meer geeft in verhouding tot alle andere “large meals” die men gegeten heeft of men graag wil zien of je graag de nuance wil zien tussen een flesje water of een flesje bier.

Meer inzicht leidt tot meer vragen en in dat opzicht kun je je afvragen op welke manier je ‘gebruikersgemak’ moet zien. Meer informatie en screenshots op de website van de app.

0 Reacties
Reageer