Weet je nog hoe Google in 2008 probeerde te voorspellen wanneer de griep heerste? Op basis van zoekresultaten probeerde het bedrijf te voorspellen wanneer veel mensen ziek waren, maar in veel gevallen bleek het systeem er naast te zitten. Het project werd daarom afgelopen zomer geschrapt. Jammer, maar dit is gelukkig niet het einde van griepvoorspellende Google-robots: onderzoekers hebben namelijk een nieuwe manier bedacht, waarop zoekresultaten met enige zekerheid kunnen aangeven of er een griepgolf zit aan te komen. Dat meldt Ars Technica.
De onderzoekers aan Harvard beschrijven een manier aarop ze grote hoeveelheden data kunnen analyseren, om vervolgens met een kleine foutmarge aan te geven of de hoeveelheid zieken is toegenomen. Hierbij wordt de dataset constant opnieuw gekalibreerd, zodat duidelijk kan worden vastgesteld wanneer het gemiddeld aantal zieken wordt overschreden.
De nieuwe Harvard-methode is op het moment weinig meer dan een onderzoek, maar wel eentje die het Google-initiatief nieuw hoop kan inblazen. Google Flu leek te bewijzen dat je op basis van zoekresultaten helemaal niet zoiets als de griep kunt voorspellen, maar de onderzoekers bewijzen dat je simpelweg een andere methode nodig hebt.
Het probleem lag echter niet alleen bij Google: mensen zouden inmiddels ook beter kunnen zoeken. Vroeger zocht men vooral naar artikelen over het griepseizoen, maar inmiddels wordt er praktischer gegoogeld. Hierdoor is de data preciezer dan in 2008.