New York Times visualiseert de staat van het technologische patent

Er was haast geen ontwijken aan: de burenruzie tussen Apple en Samsung is uitgegroeid tot een volledige patenten oorlog. En het lijkt er niet op dat het beperkt zal blijven tot deze twee merken, want intussen worden ook Motorola, RIM en HTC steeds vaker genoemd. Volgens velen is de huidige situatie een typisch voorbeeld hoe achterhaalt de huidige vorm van patenten is, terwijl aanhangers het zien als de bescherming en motivatie achter innovatie. De New York Times bracht de verschillende aspecten van “de oorlog” in kaart.

Wie weet het aantal patenten rondom Apple’s iPhone? Een gok? Het zijn er ongeveer 1200, van “slide to unlock” tot Siri, alles is vastgelegd in vaag omschreven, breed omvattende patenten. Samsung is niet anders: meer dan 1000 patenten beschrijven de telefoons van het Koreaanse merk. Dan zit een overeenkomst (en dus schending) van elkaars patenten er natuurlijk dik in. In deze korte video legt het redactieteam van de New York Times nog maar eens uit hoe het nu precies zit. In deze data visualisatie brengt de krant het aantal rechtzaken in kaart.

Door de “patenten oorlog” is er veel aandacht voor de manier waarop intellectueel eigendom in deze tijd van leven wordt beschermd. Kirby Ferguson, maker van “Everything is a remix“, gebruikte patenten ook als dragend voorbeeld in zijn TED-talk in Edinburgh eerder dit jaar.  Volgens Ferguson is het huidige systeem passé en moeten we ons realiseren dat angstvallig beschermen van onze ideeën innovatie juist belemmerd: “We are not self-made. We are dependent on one another. Admitting this to ourselves isn’t an embrace of mediocrity and derivativeness, it’s a liberation from our misconceptions.”

Bekijk de visualisaties van de New York Times hier en de video met uitleg rond patenten hier. Ter inspiratie vind je hieronder de TED-talk van Kirby Ferguson:

0 Reacties
Reageer