De app van The New York Times is in China door Apple uit de App Store gehaald

In China werkt het internet op zijn zachtst gezegd iets anders, en het komt dus nog al eens voor dat de overheid daar niet zo blij is met media uit het buitenland. Dit lijkt onder meer het geval te zijn bij The New York Times, want hun apps zijn niet langer beschikbaar in de App Store van Apple. Dit schrijft – jawel – The New York Times.

De websites van The New York Times worden sinds 2012 geblokkeerd, nadat het medium een aantal artikelen publiceerde over de vergaarde rijkdom van de familie Wen Jiabao. Die was toen de minister-president. Maar China kreeg het niet voor elkaar om te voorkomen dat mensen de app van de krant, die in het Chinees beschikbaar was, wel bereikten en zo alsnog The New York Times lazen.

Tot nu dus. Want Apple heeft eind vorige maand zowel de Engelse als de Chinese apps verwijderd. De apps van andere internationale media, bijvoorbeeld de Financial Times en de Wall Street Journal, zijn nog wel beschikbaar in de App Store.

Fred Sainz, woordvoerder van Apple, vertelt:

De app van The New York Times mocht al enige tijd geen content tonen aan de meeste gebruikers in China en we kregen te horen dat de app lokale wetten overtreedy. De app moest daarom verwijderd worden uit de Chinese App Store. Als de situatie veranderd, komt de app weer terug.

Geen contact

Welke wetten er precies werden overtreden, is niet duidelijk. Ook is niet bekend wie contact heeft opgenomen met Apple, wanneer dit gebeurde en of er een bevel vanuit bijvoorbeeld een rechtbank is gegeven. The New York Times in Bejing heeft in ieder geval geen contact gehad met de Chinese overheid over het onderwerp. Een woordvoerder in New York heeft inmiddels wel gezegd Apple te vragen om het besluit te heroverwegen.

Het lijkt er echter op dat het verzoek gedaan is vanwege een regulering genaamd Provisions on the Administration of Mobile Internet Application Information Services, die in juni 2016 van kracht werden. Hierin staat dat apps niet mee mogen doen aan “activiteiten die verboden zijn door wetten en reguleringen, zoals het in gevaar brengen van de nationale veiligheid, het verstoren van de sociale orde en het overtreden van de legitieme rechten en belangen van anderen”. Ook is het niet toegestaan om “verboden” informatie te tonen.

0 Reacties
Reageer