Netflix laat je met Black Mirror nadenken over de keerzijde van technologische innovatie

Hoe mooi technologische innovatie ook is, het heeft een keerzijde. Daarom schrijven we op Numrush niet enkel over de mooie nieuwe ontwikkelingen, maar ook over zaken als criminaliteit en de schendingen van onze privacy, maar ook de grote impact van robotisering op onze economie. En natuurlijk zijn er een heleboel films gemaakt en boeken geschreven over de robot apocalypse.

Zelf ben ik groot fan van de serie Person of Interest. Een serie die vijf seizoenen heeft gelopen en die gaat over een systeem dat misdaad voorspelt in New York, op basis van alle data die hij verzamelt uit onder meer beveiligingscamera’s. De serie begint als een redelijk standaard misdaadserie waarin elke aflevering een zaak wordt opgelost, maar ontvouwt zich tot een serie waarin zowel aandacht is voor de voor- en nadelen van dit soort technologie. Uiteindelijk eindigt hij in een AI-war tussen twee supercomputers die heftiger en heftiger wordt en waarbij slachtoffers onvermijdbaar zijn.

Person of Interest bleek zijn tijd regelmatig ver vooruit, onder meer toen ergens tijdens het tweede of derde seizoen toen Edward Snowden zijn onthullingen deed. En regelmatig duiken er nieuwsberichten op, die mij direct doen denken aan deze serie.

Black Mirror

En dat is precies de kracht van dit soort fictie: je niet alleen vermaken, maar je ook aan het denken zetten over de keerzijde van technologische innovatie. De koning daarvan is Black Mirror. Deze serie bestaat uit losse afleveringen die ieder een eigen verhaal vertellen, maar stuk voor stuk hebben ze één ding gemeen: technologie staat centraal en het verhaal is dystopisch: het loopt slecht af met de hoofdpersoon.

Black Mirror

De serie komt officieel uit het Verenigd Koninkrijk. Channel 4 heeft daar twee seizoenen gemaakt van ieder drie afleveringen. In Nederland heeft de VPRO Black Mirror uitgezonden en vervolgens zijn de uitzendingen op Netflix geplaatst. De dienst heeft vervolgens de complete uitzendrechten overgenomen van Channel 4. De serie blijft desondanks in de basis Brits, al zien we dat Netflix ook over de grenzen heeft gekeken. Zo duiken Michael Kelly uit House of Cards en Madeline Brewer uit Orange is the New Black op in één van de afleveringen.

Doordat het derde seizoen een Netflix-productie is, is hij direct wereldwijd te bekijken. Vanaf morgen!

Netflix heeft meteen zes afleveringen gemaakt van de serie en heeft ze ook langer gemaakt dan de eerste twee seizoenen. Het zijn eigenlijk stuk voor stuk films. Ik heb afgelopen week al een aantal afleveringen mogen bekijken en ik kan je eigenlijk maar één dingen adviseren: ga ze bekijken.

Playtest

De eerste aflevering die ik zag was Playtest. Een horror-aflevering die draait om het testen van een videogame. Backpacker Cooper komt via een dating-app techjournalist Sonja tegen. Vervolgens besluit hij om geld te verdienen door een experimentele videogame te testen. En die game blijkt vrij angstaanjagend…

Wat de afleveringen extra krachtig maakt is hoe realistisch de hoofdpersonages omgaan met hun smartphone. Cooper en Sonja ontmoeten elkaar via een Tinder-achtige app. Cooper komt aan het baantje door de app Odd Jobs. Het zorgt ervoor dat het echt uit het huidige dagelijks leven gegrepen lijkt. De game die Cooper test is minder realistisch en zijn tijd ver vooruit, maar het gaat om test in het diepste geheim. Zou het misschien toch realistischer kunnen zijn dan je denkt?

Shut Up And Dance

Doordat bij Black Mirror elke aflevering een los verhaal vertelt, kunnen de makers allerlei thema’s belichten zonder dat het qua plot heel gezocht wordt. In de aflevering ‘Shut Up And Dance’ draait het bijvoorbeeld om digitale afpersing. De 19-jarige Kenny wordt online in de val gelokt en vervolgens gechanteerd. Hij krijgt vervolgens opdrachten van een onbekend persoon (of een onbekende groep personen) en vormt uiteindelijk een team met Hector, die ook precies doet wat hem wordt opgedragen.

Het hele plotverloop is niet heel realistisch, maar de manier waarop Kenny wordt afgeperst juist wel. Sterker nog: het zorgt ervoor dat je vervolgens toch weer gaat twijfelen of je je webcam niet moet afplekken, als je dat nog niet hebt gedaan.

Man Against Fire

De aflevering die mij het meest aan het denken zette, was Man Against Fire. Dit verhaal speelt zich af in de toekomst en draait om soldaten die angstige burgers beschermt tegen groepen kwaadaardige wilde mutanten. De soldaten heb de beschikking over allerlei handige technologie, waaronder augmented-reality-contactlenzen en geavanceerde drones.

Black Mirror

En verder kan ik eigenlijk helemaal niets vertellen zonder dat ik delen van het verhaal zou spoilen. En dat is natuurlijk zonde. Het verhaal neemt in ieder geval een hoop wendingen die je uiteindelijk doen twijfelen of we wel zo blij moeten zijn met alle technologie om ons heen. Aan de andere kant… Nou ja, kijk zelf maar.

Black Mirror kijken

De andere drie afleveringen heb ik nog even bewaard voor later. Je kunt alle zes de afleveringen vanaf morgen bekijken op Netflix. Daarnaast staan ook de eerste twee seizoenen en een kerstspecial online. Als je Black Mirror nog nooit hebt gezien kun je dus 13 afleveringen bekijken.

0 Reacties
Reageer