Stel je voor: een product waarmee je je auto semi-automatisch kunt maken. En dan ook echt iedere auto. Het was een droom van hacker George Hotz, die het project inmiddels open-source heeft gemaakt en op GitHub heeft gezet. Startup Neodriven heeft daar nu een echt product van gemaakt. Dit schrijft The Verge.
Neodriven staat onder leiding van Matt Schulwitz, een voormalige medewerker van Tesla. Hun gelijknamige product is een aangepaste versie van het project van Hotz. Tijdens CES werd een prototype van het apparaat getoond. En hoewel het nog niet af is, werd er al wel een demo gegeven in Las Vegas.
Gebruik
Het product is een hoesje dat uit een 3D-printer komt, waarin een OnePlus 3, een moederbord en een aantal andere componenten verwerkt zitten. Het idee is dat je het plastic van je camera op de voorruit afhaalt, de Neodriven hardware inplugt en het vervolgens in de bestaande houders plaatst. Op dit moment werkt het apparaat alleen met een Honda Civic en de Acura ILX.
Na installatie kan de auto, zonder hulp van een mens, automatisch net zo snel rijden als de auto voor je of juist afremmen en stoppen voor een stoplicht. Daarnaast blijft de auto uit zichzelf op de juiste rijbaan. Ook kon het voertuig zelf een paar krappe bochten maken. Volgens The Verge voorkwam het systeem zelfs een ongeluk door de remmen in te trappen toen de auto te snel aan kwam rijden bij een volle rijbaan naar de snelweg.
https://www.youtube.com/watch?v=v_Qv3C6GNDg
Helemaal perfect is het systeem echter nog niet. Zo zou de auto drie keer buiten de rijbaan zijn gaan rijden en dwong het de inzittenden om een afslag te nemen die ze niet wilden nemen.
Gebouwd in een maand
Bijzonder is dat dit gehele systeem in een maand gebouwd werd door Schulwitz en zijn team. De bedoeling is dat er later ook nog applicaties voor het systeem beschikbaar worden. Zo wordt er gewerkt aan navigatie en apps die contact opnemen met je familie of alarmnummers als er een noodgeval is.
Overigens verscheept Neodriven alleen de hardware. Daardoor is het systeem dus geheel afhankelijk van ontwikkelaars die er aan werken. Vanaf 13 januari is het apparaat te koop voor 1.495 dollar.