Nederlanders ontwikkelen slim shirt dat hartslag en ademhaling meet

Er zijn inmiddels tal van wearables die je hartslag in de gaten kunnen houden, maar meestal gaat het om horloges. Niet iedereen wil echter een horloge dragen. Maar wat nou als er een slim shirt is dat hetzelfde kan doen? Onderzoekers van het Nederlandse Holst Centre – een samenwerking tussen onderzoekinstituren imec en TNO – hebben precies dat ontwikkeld

Het prototype houdt constant je hartslag, ademhaling en bewegingen in de gaten. Dit doet het via een draadloze chip die samenwerkt met de sensoren van imec. Data wordt verstuurd via een bluetooth-verbinding, zodat je alles direct op je smartphone kunt bekijken. Dit geldt ook voor medewerkers in de zorg, mocht het shirt gebruikt worden voor patiënten. Voordeel daarvan is dat zij eerder naar huis kunnen, omdat ze ook daar in de gaten kunnen worden gehouden.

Het t-shirt is behoorlijk dun: de stof is slechts 0,06 millimeter dik. De elektronica in het shirt heeft dezelfde eigenschappen als textiel, zodat ze netjes geïntegreerd zijn in de stof. Met andere woorden: je hebt nauwelijks door dat je je geen normaal t-shirt aan hebt. De elektrodes die worden gebruikt zijn gemaakt met inkt die elektriciteit geleid. Hierdoor maken ze goed contact met je huid.

Het ontwerp kan worden aangepast voor verschillende toepassingen, zoals het in de gaten houden van patiënten in het ziekenhuis of voor sporters.

Elektrodes

Het t-shirt van Holst Centre is niet het eerste slimme shirt die dit soort data kan verzamelen. De meeste de andere producten hebben echter een band rond je borstkast. Het shirt van Holst Centre zou door zijn ontwerp comfortabeler moeten zijn om het te dragen.

Helaas moet het shirt wel opgeladen worden. Het kledingstuk gaat twee dagen mee op een accu. Voordeel is wel dat het gewoon in de was kan. De stof zou geen problemen moeten hebben met 25 wasbeurten.

Holst Centre zoekt op dit moment naar meer partners die de elektronica aan hun kledingstukken toe willen voegen. Dit kan volgens de onderzoekers aan het einde van ieder normaal proces voor het maken van kleding. Daarnaast kunnen de sensoren aan ieder kledingstuk toegevoegd worden.

0 Reacties
Reageer