‘Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de beveiliging van IoT-apparaten’

Het Internet of Things mag dan misschien voor mooie dingen zorgen, maar 90 procent van de consumenten heeft weinig vertrouwen in de beveiliging van deze apparaten. Dat blijkt uit het onderzoek State of IoT van beveiligingsbedrijf Gemalto.

Meer dan de helft van de consumenten bezit een of meerdere IoT-apparaten. Maar slechts 14 procent vindt ook dat ze zeer goed geïnformeerd zijn over de beveiliging er van. De grootste zorgen (64 procent) bestaan over hackers die de besturing van de apparaten kunnen overnemen. Daarnaast is 60 procent bang dat gegevens worden gelekt en 54 procent dat hackers toegang weten te krijgen tot persoonlijke gegevens.

Wordt er echter naar Nederlanders en Belgen gekeken, dan zouden wij ons minder zorgen maken. Toch is 59 procent wel bang dat hackers de besturing overnemen. 54 procent geeft aan zich zorgen te maken over de mate waarin kwetsbaarheden in de beveiliging gebruikt kunnen worden bij bijvoorbeeld overvallen en fraude. 53 procent is bang voor datalekken.

11 procent

Die zorgen zijn misschien ook wel terecht. Volgens Gemalto besteden fabrikanten van dit soort apparaten en providers namelijk maar 11 procent van het totale IoT-budget aan de beveiliging. Toch zegt de helft de apparaten goed proberen te beveiligen. 67 procent van de organisaties zet echter met name in op de versleuteling van gegevens. In Nederland en België wordt dit slechts in 52 procent van de gevallen toegepast.

Ruim tweederde van de consumenten en bijna 80 procent van de organisaties vinden dat juist overheden zich moeten bemoeien met de beveiliging van IoT-apparaten. Zo is een meerderheid van de bedrijven voorstander van regelgeving om duidelijk te maken wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging.

Worden er beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd, dan geeft 92 procent van de bedrijven aan een toename te zien in de verkoop of het productgebruik.

0 Reacties
Reageer