Ruimtesonde Juno van de NASA komt na vijf jaar aan bij Jupiter

Drie miljard kilometer heeft hij de afgelopen vijf jaar afgelegd en nu kan het echte werk beginnen. Ruimtesonde Juno van de NASA cirkelt sinds vanochtend in een baan om de planeet Jupiter. De komende twintig maanden gaat hij onderzoek naar de planeet.

Vannacht was een spannende nacht voor de NASA, omdat Juno toen in de baan rond Jupiter moest worden gebracht. Als dat mis was gegaan was er niet alleen jaren werk weggegooid, maar ook 1,1 miljard dollar.

Onderzoek

Juno zal de komende maanden eerst in ellipsvormige banen rond de planeet vliegen. Over één zo’n rondje doet de Sonde 53 dagen doordat Jupiter elf keer zo groot is als de aarde. Halverwege oktober wijzigt de baan en start er een onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer van Jupiter en die van de planeet zelf.

De bedoeling is dat hierdoor meer duidelijkheid komt over de samenstelling van de planeet. We weten al dat de planeet bestaat uit waterstof- en heliumgas, maar waarschijnlijk heeft hij een vaste kern. Meer informatie over de samenstelling geeft waarschijnlijk ook meer kennis over het ontstaan van de planeet, die al zo’n 4,5 miljard jaar bestaat.

Risico

Of de missie echt een succes is, zal de komende anderhalf jaar moeten blijken. Er zijn namelijk meerdere dingen die mis kunnen gaan. Zo werkt Juno helemaal op zonne-energie en op Jupiter schijnt de zon bijna 30 keer zo zwak als op de aarde. Daarnaast is er heel veel straling afkomstig van Jupiter die ervoor kan zorgen dat meetinstrumenten het begeven.

Als de missie is afgerond dan zorgt de NASA ervoor dat Juno de atmosfeer van Jupiter binnentreedt en daardoor wordt vernietigd.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voert de missie trouwens niet helemaal alleen uit. België, Denemarken, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk helpen mee om de data die Juno verzamelt te onderzoeken. Je kunt de voortang volgen op een speciale site.

0 Reacties
Reageer