MIT onderzoekt slaap met radiogolven en kunstmatige intelligentie

Slaap MIT

Hoewel je tegenwoordig je slaap kunt volgen met diverse wearables en apps, moet je met een slaapstoornis nog steeds naar een lab. En daar draag je geen eenvoudig horloge om je slaap te volgen, maar zit je vast aan een gigantisch aantal sensoren. Onderzoekers van MIT zijn echter begonnen met het gebruik van radiogolven en kunstmatige intelligentie voor hun onderzoek.

De twee technieken analyseren de niveaus van je slaap zonder fysieke sensoren. Volgens MIT zelf hebben de resultaten een hoge mate van accuraatheid. De techniek zou onder meer mensen met Parkinson, Alzheimer en epilepsie kunnen helpen. Zij hebben namelijk stoornissen in hun slaap die erg moeilijk zijn om te detecteren.

Toekomst

“Stel je voor dat je WiFi-router het weet als je droomt en kan monitoren of je genoeg diepe slaap hebt, wat nodig is voor het versterken van je herinneringen”, vertelt onderzoeksleider Dina Katabi. “Onze visie is het ontwikkelen van gezondheidssensoren die in de achtergrond verdwijnen en fysiologische signalen en belangrijke gezondheidsstatistieken verzamelen, zonder de gebruiker te vragen om zijn gedrag aan te passen.”

Het gebruik van kunstmatige intelligentie was nodig om de irrelevante informatie die de radiosignalen verzamelen te scheiden van de belangrijke data. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van een neuraal netwerk en nieuwe algoritmes geschreven door MIT om de data te analyseren en de rauwe data om te zetten in waardevolle slaapdata. Het team is verder van plan om de techniek te gebruiken om te onderzoeken hoe Parkinson je slaap aantast.

Het systeem is echter nog in een beginstadium. Mensen met een slaapstoornis zullen het voorlopig dus niet tegenkomen in een lab.

0 Reacties
Reageer