Meer bedrijven proberen vierdaagse werkweek wegens burn-outs en stress

Terminal, samenwerking, vierdaagse werkweek

Steeds meer bedrijven over de gehele wereld hebben besloten de werkweek te verkorten naar vier dagen. Als resultaat daarvan blijken werknemers productiever en gemotiveerder te worden. Daarnaast zijn er minder burn-outs. Dat meldt Reuters.

“Het is veel gezonder en we werken beter als we niet zoveel werken”, stelt Jan Schulz-Hofen, oprichter van het Berlijnse Planio. Planio, een project management software-bedrijf, introduceerde eerder dit jaar een vierdaagse werkweek. En ook het Nieuw-Zeelandse verzekeringsbedrijf Perpetual Guardian stelt dat er minder stress is.

In Groot-Brittannië gaan ze zelfs nog een stapje verder. Het Britse Trades Union Congress (TUC) wil dat alle bedrijven in het land voor het einde van de eeuw een vierdaagse werkweek hebben ingesteld. De TUC stelt dat een kortere werkweek een manier is om te delen in de waarde die door nieuwe technologieën als machine learning gegenereerd wordt.

“Het zou de stress van het onderhouden van een werkend en familieleven verminderen en kan geslachtsgelijkheid bevorderen. Bedrijven die het al geprobeerd hebben, zeggen dat het beter is voor de productiviteit en de gezondheid van de werknemers”, aldus het economische hoofd van TUC, Kate Bell.

Kan dat wel?

De vraag is natuurlijk of we dan nog wel genoeg werk gedaan krijgen. Volgens een enquête onder 3.000 werknemers in acht landen is dat wel het geval. Zeker de helft dacht hun taken met gemak binnen vijf uur te kunnen afronden, mits ze geen onderbrekingen hebben. Velen van hen hebben toch werkweken van ruim 40 uur per week.

0 Reacties
Reageer