Onderzoekers van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van NASA denken dat er genoeg zuurstof aanwezig is onder het oppervlak van Mars voor leven. Dat meldt Popular Mechanics.
De onderzoekers keken naar de hoeveelheid zuurstof in de grond op Mars en baseerden hun resultaten onder meer op twee recente ontdekkingen. Curiosity had bijvoorbeeld stenen gevonden met veel zuurstof er in, mogelijk het resultaat van water dat er in doordrong.
Daarnaast is er recent onderzoek dat onthulde dat er meerdere bronnen met zout water zijn op de planeet. De wetenschappers concludeerden op basis daarvan dat er mogelijk genoeg zuurstof in de ondergrondse reservoirs van zout water zit voor simpele vormen van ondergronds leven.
“We vonden iets erg verrassends: veel zout water-bronnen kunnen op diverse plekken op Mars bestaan”, aldus Vlada Stamenkovic, wetenschapper bij JPL. “En die kunnen aërobe ademhaling voldoende mogelijk maken voor microben en zelfs sponzen, wat de eenvoudigste dieren zijn.”
Geen leven gevonden
Daarmee is dus niet aangetoond dat er ook daadwerkelijk leven is. Dat is bovendien moeilijk om aan te tonen, omdat NASA gebieden met water juist vermijdt, uit angst om ze te besmetten met bacteriën van de aarde. Daarom zoeken de meeste rovers naar bewijs van leven dat ooit bestond.
Uit dit onderzoek blijkt echter wel dat die ondergrondse meren de beste plekken zijn om te zoeken naar leven.