Maker Mr. Robot: ‘Alle films en series met hackers zijn crap’

Sam Esmail, de Executive Producer van Mr. Robot, heeft de serie gemaakt omdat hij wilde dat er eindelijk eens een realistisch beeld van een hacker werd neergezet in een film of serie. Dat zei hij gisteren in een sessie op SXSW, waarbij ook hoofdrolspelers Rami Malek (Elliot) en Christian Slater (Mr. Robot) aanwezig waren.

Mr. Robot draait om het leven van de contactgestoorde hacker Elliot die dankzij Mr. Robot terechtkomt bij het hackerscollectief fsociety en met die groep vanuit een idealistisch motief het miljardenbedrijf E Corp aanvalt. De serie beleefde vorig jaar zijn premiere op SXSW, mede omdat daar de film- en techwereld samen komen. In de zomer werd de serie uitgezonden op de Amerikaanse televisie en is momenteel op woensdagavond te zien is op NPO 3.

Mr. Robot werd bekroond met een Golden Globe, maar werd ook vooral geroemd vanwege de realistische manier waarop de hacks in beeld werden gebracht. Dat is namelijk bij zo goed als elke andere serie en film totaal onrealistisch.

Karakter

“Ik ben opgegroeid als nerd en mijn vrienden zijn nerds, sommige zijn zelfs hackers”, vertelt Esmail, die moet toegeven zelf ook wel te hebben gehackt. “Ik vond deze mensen heel interessant, maar ik zag in films en series alleen maar crap. Dat wat er was geproduceerd, gaf niet weer hoe deze wereld eruit ziet en wie deze mensen zijn. Dat was een belangrijke motivatie voor het schrijven van Mr. Robot.”

“De serie is ook echt ontstaan vanuit het karakter. Ik heb inspiratie gehaald uit mijn eigen ervaring en die van vrienden. En dan niet alleen de goede kanten ervan, maar juist ook de slechte dingen, zoals de eenzaamheid en het drugsgebruik. Daarna heb ik pas het plot bedacht.”

Mr. Robot

Typen

Ik dacht dat ik alleen maar zou zitten typen - Rami MalekMalek, die de rol van Elliot overtuigend weet neer te zetten had in eerste instantie een vrij beperkt beeld van zijn rol. “Toen hij me uitlegde hoe hij het wilde doen, dacht ik dat ik alleen maar zou zitten typen.” Esmail wilde namelijk dat Malek ook echt zelf de code zou invoeren. “Iedereen die computerschermen gebruikt in films en series gebruikt green screens. En vervolgens monteren ze daar achteraf bullshit in. Dan wilde ik niet.”

Op dat vlak kreeg de maker misschien nog wel de meeste reacties op een scene uit aflevering 3. “Daar zie je het karakter Tyrell echt door elke stap van een app heen klikken om een telefoon te hacken. Op beeld wat overdreven, maar het moest gewoon echt zijn.”

Voor Slater, die zelf niet zozeer hoeft te typen, maar wel moest meepraten was het een pittige rol. “Ik heb veel moeten leren, als het gaat om terminologie enzo, maar ik word er steeds beter in.”

Maar Mr. Robot is meer dan alleen realistisch hacken. “Ik heb veel met Malek gepraat over hoe ik wilde dat Elliot niet werd neergezet als klassieke nerd”, legt Esmail uit. “Ik wilde de donkere kant neerzetten, zijn eenzaamheid. Laten zien waarom hij eenzaam is.”

Malek moet toegeven dat hij soms wel een beetje verdrietig werd van zijn karakter. “Maar ik denk dat iedereen zich een beetje kan herkennen in Elliot. Hoe hij aankijkt tegen hoe mensen zichzelf overdreven positief neerzetten op Facebook bijvoorbeeld.”

Encryptiediscussie

Voor deze zomer staat seizoen 2 van Mr. Robot op de planning. Daarin zal onder andere veel aandacht zijn voor encryptie en privacy. Hiermee wordt de show toevalligerwijs erg actueel, want de productie was al gestart. “En toen gebeurde dit hele ding met Apple en de FBI”, zegt Esmail.

Meer details gaf de maker overigens niet over het nieuwe seizoen. Of en wanneer dat in Nederland wordt uitgezonden is nog onbekend. Maar een echte fan is waarschijnlijk handig genoeg om de serie te kunnen kijken zodra hij in de VS wordt uitgezonden.

0 Reacties
Reageer