Huidkanker is in de meeste gevallen niet dodelijk, zeker niet als je het op tijd ontdekt. Maar niet iedereen vindt de symptomen op tijd om er nog wat aan te kunnen doen. Gelukkig voor ons maakt technologie zulke grote sprongen dat we onze huid binnenkort misschien wel met onze smartphone kunnen screenen op kanker. Onderzoekers van de universiteit Stanford doen hier onderzoek naar.
Het team gebruikt machine learning om computers huidkanker te leren herkennen. Uiteindelijk werkte dit zo goed, dat het systeem net zo accuraat was als een arts. Dat betekent niet dat dit het systeem is dat perfecte en foutloze diagnoses kan stellen, maar dat kan een mens ook niet. Wel is het een manier om op een minder dure en zeer schaalbare manier kanker te ontdekken bij mensen.
Het systeem maakt gebruik van een bestaand algoritme van Google om afbeeldingen te herkennen. Vervolgens werd het getraind met ruim 130.000 foto’s van huidletsel, die 2000 ziektes representeren. Het systeem is nu in staat om verschillende soorten kanker te herkennen, evenals goedaardige plekjes.
Op je smartphone?
De resultaten van de eerste testen zijn dus behoorlijk goed te noemen, maar voorlopig zien we het systeem nog niet in de medische wereld. Het algoritme moet eerst nog verbeterd en uitvoerig getest worden. Maakt het immers een fout, dan kun je zomaar de verkeerde diagnose krijgen.
Maar als het helemaal klaar is, wordt het misschien wel mogelijk om het te verwerken in een smartphone-app. Dan hoef je niet meer naar de arts voor een beoordeling van die vreemde moedervlek, maar maak je een foto en heb je het antwoord direct. Handig!