‘Kostbare bedrijfsgeheimen van ASML gestolen door Chinese spionnen’

ASML

De Veldhovense chipmachinemaker ASML is het slachtoffer geworden van Chinese spionnen. Hooggeplaatste R&D-werknemers van het bedrijf hebben volgens onderzoek van het Financieele Dagblad indirecte banden met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. ASML ontkent de connectie.

De spionnen hadden jarenlang toegang tot de interne netwerken in de vestiging in San Jose in de VS. Daar wisten ze broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen te stelen. De schade is enkele honderden miljoen euro’s.

Het was een ander bedrijf dat achter de diefstal zat: concurrent XTAL. XTAL gebruikte de kennis voor zijn eigen onderneming en kaapten grote klanten weg bij ASML, waaronder Samsung. Daar werd het bedrijf al eens voor veroordeeld: eind 2018 moest XTAL een schadevergoeding van 223 miljoen dollar betalen.

Onderzoek van het Financieele Dagblad wijst nu uit dat het moederbedrijf van XTAL, Dongfang Jingyan, banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Dat bedrijf krijgt volgens de krant staatssteun voor een project waarmee China een stevigere positie krijgt op de chipmarkt, in de gebieden waar ASML nu de leider is.

Reactie ASML

ASML zelf ontkent dat het het slachtoffer is geworden van Chinese spionage. In een verklaring stelt het bedrijf dat ze bestolen zijn door een “handjevol van onze eigen werknemers in Silicon Valley, die de wet hebben overtreden om zichzelf rijker te maken”.

“Dit is allemaal enkele jaren geleden gebeurd. We hebben dit zelf ontdekt en zijn direct naar de rechter gestapt in 2016. Hier werd in diverse media over bericht nadat we de zaak wonnen in november 2018”, aldus CEO Peter Wennink. De schuldige werknemers zouden verschillende nationaliteiten hebben.

Huawei

Het nieuws heeft in ieder geval grote gevolgen voor een ander bedrijf dat in Nederland actief is: Huawei. Deze Chinese smartphone-fabrikant wordt al enige tijd door de Verenigde Staten verdacht van het helpen van de Chinese overheid bij spionage. Daardoor is gebruik van zijn apparatuur door de Amerikaanse overheid al verboden geworden.

Ook in Nederland wordt gekeken hoe om te gaan met Chinese fabrikanten, zeker bij de aanleg van de infrastructuur voor het mobiele netwerk 5G. Hier kan Huawei namelijk apparatuur voor leveren, maar de VS en de AIVD waarschuwen dat dit een veiligheidsrisico is.

De NOS meldt nu dat de VVD, CDA, GroenLinks en D66 vinden dat Huawei voorlopig niet betrokken mag worden bij de aanleg van de infrastructuur, als gevolg van het nieuws over ASML. Eerst moeten de risico’s duidelijk zijn, aldus de Kamer. De NCTV doet nu onderzoek naar Huawei, om te zien of het voldoende te vertrouwen is.

0 Reacties
Reageer