Met deze 5 dingen kunnen kinderen leren programmeren

De vooroordelen over programmeren zijn grandioos. Veel kinderen groeien op met het idee dat zelf code schrijven hartstikke nerdy is – terwijl je hier juist ontzettend veel aan hebt. Naarmate de techindustrie groeit zijn er immers steeds meer programmeurs nodig. En het is daarnaast sowieso handig om de principes achter het programmeren (en dus hoe computers werken) te kennen, als onderdeel van je algemene ontwikkeling. Omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen, zetten we daarom vijf manieren op een rij waarop kinderen kunnen leren programmeren. Maar als volwassene mag je er uiteraard ook mee aan de slag!

1. Micro:bit

Het is in Verenigd Koninkrijk en gigantische operatie geweest. Maar liefst één miljoen basisschoolleerlingen kregen van de BBC gratis de Micro:bit-computer – wat in feite een klein, programmeerbaar printplaatje is. Met bijbehoren LED-lampjes, bewegingssensoren en extra aansluitingen kun je de Micro:bit programmeren om te doen wat jij precies wil. De ideale hobbykit om als kind dus te leren om een simpel lampje te programmeren, of om moeilijkere processen automatisch in gang te zetten als er beweging wordt gedetecteerd.

De Micro:bit is hartstikke leuk voor Britse kinderen, maar ook Nederlandse koters kunnen ermee leren programmeren. Je kunt de hobbyprintplaat bestellen voor rond de 25 euro inclusief verzendkosten. Meer daarover lees je in ons eerdere stuk over de Micro:bit.

2. Scratch

Een kind hoeft niet eens de letters van het alfabet te kennen om een beetje te kunnen programmeren. Dat bewijst in elk geval de slimme programmeertaal Scratch, waar onder andere Google en MIT aan meehelpen. Scratch bestaat niet uit regels aan codes, maar uit plaatjes die je achter elkaar kunt plaatsen. Zo leert een kind hoe oorzaak-gevolg precies bij programmeren werkt. Je zult er wellicht niet snel een geavanceerde mail-app mee bouwen, maar Scratch laat de basisprincipes van programmeren prima zien.

Tijdens Google I/O eerder in 2016 werd een aankomende nieuwe versie van Scratch getoond, die ook prima om een tablet gebruikt kan worden. Deze programmeer-app moet binnenkort voor iedereen verschijnen. Tot dan is er altijd nog de website.

3. Root

De kleine Harvard-robot Root probeert kinderen ook geïnteresseerd te krijgen in programmeren. Het idee is simpel: je plakt de robot op een whiteboard, waarna je hem in een simpele app programmeert. Op basis hiervan beweegt de robot zich op bepaalde manieren over het bord. Met de juiste codereeksen kan ie bijvoorbeeld woorden schrijven of tekeningen maken. Dat programmeren kan met iconen, maar ook met ‘echte’ code, zodat kinderen ook echt leren programmeren.

Helaas is Root wat lastig te bemachtigen. Het apparaatje is op dit moment nog een Harvard-experiment, wat betekent dat hij nog niet commercieel op de markt is gebracht. Wij wachten ongeduldig totdat dit wel gebeurt.

4. Lego Mindstorms

Je zou het niet zeggen, maar er zijn genoeg Lego-sets waarmee kinderen prima kunnen leren programmeren. Neem bijvoorbeeld Mindstorms: je bouwt hiermee je eigen Lego-robots, waarbij allerlei motoren in de gewrichten geplaatst kunnen worden. Deze motoren moeten echter samen worden geprogrammeerd, zodat de machine in zijn geheel op de ‘juiste’ manier beweegt.

https://www.youtube.com/watch?v=Unjiv0oBcV0

Sinds Mindstorms V3 worden de Lego-sets geleverd met een slim smartphonestation, waardoor je via een bijbehorende app de robotonderdelen kunt programmeren. Het is wellicht een wat minder lineaire leermethode dan de alternatieven hierboven, maar Lego biedt wel de flexibiliteit om van alles zelf te proberen.

5. Minecraft

Speelt een kind Minecraft? Dan kan ie wel eens stiekem geïnteresseerd raken in Minecraft. De game bevat namelijk veel basisonderdelen die je ook tegenkomt bij het schrijven van je eigen code – zoals schakelaars die je aan elkaar kunt koppelen om eigen machines in de gamewereld te maken. Dat lijkt in eerste instantie allemaal wat simpel, maar met veel geduld en vrije tijd kun je van alles hiermee programmeren. Zo hebben fanatieke gamers bijvoorbeeld een werkende Gameboy in Minecraft gebouwd.

https://www.youtube.com/watch?v=zP3eLN1ZqiM

Een beetje fanatiek Minecraft-speler wordt bovendien al snel aangespoord om nieuwe dingen op het gebied van programmeren te leren. Dat komt immers verdraaid goed van pas als je zelf specifieke dingen wil toevoegen op je zelfgemaakte server, om zo op een andere manier met vrienden te spelen.

0 Reacties
Reageer