Met JBL Charge 5 gaat JBL door met het verbeteren van de Charge-series

Als je in een bijzonder competitief veld niet alleen door de kenners wordt gewaardeerd maar ook door het publiek massaal wordt gevonden, zou je het wat wellicht rustiger aan kunnen doen. Of je maakt de JBL Charge 5 en schakelt nog een tandje bij.

Over de markt voor portable Bluetooth speakers hoef je JBL niet gek veel te vertellen. Het Amerikaanse merk verkocht in 2019 al zijn 100 miljoenste (!) exemplaar en heeft al geruime tijd zo’n 35% van de markt op slot.

De Go, Clip, Flip, Pulse, Partybox, Tuner of Charge: grote kans dat je één van de JBL speakers in het wild bent tegengekomen of hebt gehoord. Met name die laatst genoemde serie – Charge – scoort al jaren hoog bij kenners én publiek. Compact maar bomvol geluid en een bijzonder vriendelijk prijskaartje.

Opladen on the go

Een belangrijke feature van de Charge-series, het mag geen grote verrassing zijn, is het kunnen inzetten van de speaker als powerbank. Via de USB-uitgang kun je je smartphone of tablet opladen mocht dat nodig zijn.

Dat gaat natuurlijk wel ten kosten van de batterijduur, al zul je in de praktijk zelden de volledige 20 uur aan batterijleven opmaken in één luistersessie. Het is een indrukwekkende prestatie van de 7500mAh batterij, dezelfde overigens als in de Charge 4.

Foto: JBL

Genoeg verbetering

Maar hoewel de batterij dan misschien wel dezelfde specs heeft, de Charge 5 is in veel aspecten een verbetering ten opzichten van de Charge 4.

Vooral onder de motorkap heeft JBL een aantal indrukwekkende verbetering toe weten te passen. De 30W woofer heeft er een 10W tweeter bij gekregen, terwijl de bassdriver van 50 naar 52mm is gegaan. Daarnaast is er 20mm dome tweeter toegevoegd.

Je smartphone of tablet verbinden met de JBL Charge 5 gaat een stuk vlotter, dankzij de upgrade van Bluetooth 4.2 naar 5.1.

Ook het ontwerp heeft wat veranderingen gekregen, de Charge 5 heeft een wat robuustere uitstraling dan de Charge 4. Met een IP67-rating (een upgrade van de IPX7) kan de Charge 5 niet alleen tot 1.5 meter mee onder water, hij is ook stof- en zandbestendig.

Foto: JBL

Party on

Wie bekend is met de portable speakers van JBL, weet dat er op de geluidservaring vaak weinig af te dingen is.

Toegegeven, de typische volle JBL-sound moet je als luisteraard wel liggen. Maar zet de Charge 5 in je tuin of op het strand naast je neer en zult merken dat er serieus geluid in de compacte speaker zit.

Onze afspeellijst om te testen is lekker eclectisch: “Wow” van Beck, “Mr. Brightside” van The Killers, “Adieu” van Tourist LeMC, “Pressure” van Martin Garrix en “Ab Ovo” van Joep Beving. Vooral de nummers met wat meer bass vallen positief op: luid, maar zonder vervorming. Het feestje kan beginnen.

Foto: JBL

Zodra het wat hoger gaat, zoals bij The Killers, of heel clean zoals de serene piano van Joep Beving, komt de Charge 5 wat minder sterk voor de dag. In de buitenlucht valt dat minder op, maar in huis zul je merken dat er toch wat lichte vervorming optreedt.

Het is een klein minpuntje op een verder zeer sterk verbeterde opvolger van de Charge 4. Ben je op zoek om deze zomer jezelf in de tuin, op het balkon, op je strand- of kampeerplekje te voorzien van precies de juiste party sound? Dan mag de JBL Charge 5 met een bijzonder interessant prijskaartje van €179 eigenlijk niet op je lijstje ontbreken… Party on!

De JBL Charge 5 is verkrijgbaar in  8 verschillende kleuren en heeft een adviesprijs van €179. De speaker is te koop via via Coolblue , Bol.com. en de webshop van JBL

Eindoordeel

JBL Charge 5

8.5

Pluspunten

  • Serieus geluid
  • Veel verbeteringen
  • IP67

Minpunten

  • Minder sterk in de hoogte
De JBL Charge 5 is de nieuwste toevoeging in de Charge-series. De portable Bluetooth-speaker is uitgerust met een extra USB-uitgang zodat je hem ook als powerbank kunt gebruiken.
0 Reacties
Reageer