Nederlander bouwt sorteermachine die automatisch Lego-blokjes kan sorteren

Als kind wat ik dol op Lego. En ik herinner me nog goed hoe ik twee dagen kon bouwen aan een complete stad om die vervolgens weken onder mijn bed te laten verstoffen. Het afbreken van de bouwwerken – of eigenlijk het opruimen van de blokjes – is een hel. Gelukkig kun je dat anno 2017 gewoon automatiseren, bewijst Jacques Mattheij. Hij schrijft over zijn creatie op IEEE Spectrum.

Het begon eigenlijk allemaal met het idee om een Lego-handelaar te worden. Mensen betalen namelijk veel geld om in speciale winkels of online specifieke onderdelen of pakketjes te kopen. Deze zijn relatief veel meer waard dan de standaard dozen in de winkel. Als je maar genoeg Lego inkoopt en de juiste onderdelen daaruit vist, kun je daar geld mee verdienen. En het is nog leuk ook, dacht Mattheij. Eén probleem: je moet enorme bergen Lego sorteren. Met de hand.

Daar had hij dan weer geen zin in, concludeerde hij toen zijn garage vol Lego stond. En dus bedacht hij dat kunstmatige intelligentie wel eens de oplossing zou kunnen zijn. Door gebruik te maken van machine learning zou hij een computer kunnen aanleren om steentjes en andere onderdelen op camerabeelden te herkennen. Uiteraard moest hij ook een soort machine met een lopende band bouwen, maar dat was relatief makkelijk in vergelijking met de software die hij nodig had.

Trainen

Het kostte hem twee weken (en vooral het ontdekken van heel veel fouten) om de kunstmatige intelligentie te trainen, zodat hij uiteindelijk 20.000 afbeeldingen had met de juiste labels voor het ondeeel in kwestie. En nog steeds is dat nog niet genoeg om alle blokjes en onderdelen te herkennen. Het gaat namelijk om meer dan 1000 verschillende Lego-onderdelen. Geen gemakkelijke opgave voor een computer.

Uiteindelijk hoopt de Nederlander dat zijn systeem goed genoeg werkt om de kilo’s Lego die in zijn garage staan te sorteren. Dan kan hij eindelijk de vele uren die hij in de machine stopt terugverdienen met de verkoop van de Lego-blokjes.

Meer details lezen over het project van Matteij? Check zijn blog!

0 Reacties
Reageer