Dit is hoe de EU Google gaat straffen over machtsmisbruik met Android

Google en de Europese Unie liggen met elkaar in de clinch. De EU vindt dat Google haar macht misbruikt, Google vindt natuurlijk van niet. Hoewel de zaak officieel gezien nog moet beginnen, hoeven we daar niet op te wachten om er achter te komen hoe de EU Google wil gaan straffen voor haar machtsmisbruik. Reuters heeft namelijk een document in handen waar het allemaal in staat.

Het document bevat ruim 150 pagina’s en is vorige week naar klagende partijen gestuurd voor feedback. Google heeft in april al een versie gekregen, waarin de Europese Commissie het bedrijf beschuldigt van het gebruik van Android om rivalen de markt uit te duwen.

De EU wil met name dat Google stopt met het betalen van fabrikanten om exclusief Google Search vooraf te installeren op hun apparaten. De internetgigant heeft dan ook een waarschuwing voor een grote boete gekregen. De EU zegt dat ze bovendien van plan zijn om deze betalingen of kortingen voor fabrikanten stop te zetten.

Daarnaast wil Brussel dat Google fabrikanten niet langer dwingt om Google’s eigen apps standaard te installeren op toestellen, als dit hun mogelijkheid om een ander systeem dan Android te gebruiken beperkt. Volgens het document kan Google bedrijven niet “straffen of bedreigen” als ze niet meewerken aan haar voorwaarden.

De boete waar de EU mee dreigt kan flink oplopen, blijkt uit het document. De praktijken die volgens de Commissie afgestraft moeten worden, begonnen in januari 2011 en zijn nog steeds bezig. De boete kan gebaseerd worden op de omzet die gegenereerd wordt door de kliks van Europese gebruikers op AdWords, productzoektermen in Search, gekochte Play Store-apps en in-app-advertenties via AdMob.

Andere beschuldigingen

Het aantal beschuldigingen van machtsmisbruik waarmee Google in de EU te maken heeft is het afgelopen jaar flink gegroeid. Naast die over Android zijn er nog twee. Zo misbruikt Google ook AdSense for Search, waarmee Google advertenties toont bij zoekresultaten op sites van derden. Hierbij wordt voorkomen dat derde partijen advertenties van Google’s concurrenten, aldus de EU.

De derde klacht gaat over Google’s eigen zoekmachine en dan in het bijzonder Google Shopping. Resultaten van Google Shopping een hogere plek krijgen een hogere plek in de zoekresultaten dan die van concurrerende vergelijkingssites, zo luidt de beschuldiging. In de verdediging zei Google dat er geen sprake is van machtsmisbruik, omdat bedrijven als Amazon en eBay gewoon hard blijven groeien in Europa.

0 Reacties
Reageer