Waarom heeft je smartphone naast een vingerscanner ook een irisscanner nodig?

Het is het grote nieuwe ding op de smartphonemarkt van het moment: grote fabrikanten zoals Samsung en Apple werken allemaal aan irisscanners, waarmee jouw ogen als biometrisch beveiligingssysteem gebruikt kunnen worden. Door zo’n scanner zal je smartphone alleen worden ontgrendeld als jij er met je mooie, blauwe ogen naartoe kijkt. Handig, maar waarom is dat ineens nodig? Smartphones hebben immers met de vingerafdruklezer al een biometrisch beveiligingssysteem.

Op het moment heeft in elk geval de Galaxy Note 7 zo’n irisscanner. Door een knop in te drukken wordt het oog gescand, waarna het toestel meteen kan worden ontgrendeld. Tegelijkertijd wijzen geruchten op vergelijkbare technologie in andere smartphones, waaronder ook een toekomstige iPhone. Hoewel de oogscanner ongeveer hetzelfde doet als de vingerafdruklezer, is er toch een belangrijke reden om deze nieuwe technologie toe te voegen aan smartphones.

Extra laag beveiliging

Het gebruik van zowel een iris- als een vingerscanner geeft smartphonemakers de optie om telefoons dubbel zo goed te beveiligen. Zo kan er aan een gebruiker worden gevraagd om zowel zijn vinger als zijn oog te gebruiken voordat een toestel echt goed ontgrendeld kan worden. Of extra gevoelige data kan op deze manier worden verzegeld.

Dit zorgt ervoor dat criminelen moeilijker bij je data kunnen. Hoewel het omzeilen van een vingerafdrukscanner lastig is, zijn beveiligingsonderzoekers hier eerder al eens in geslaagd. Door tegelijkertijd een irisscan te vereisen, wordt de drempel nog eens extra verhoogd. Je toestel is hierdoor best veilig – tenzij iemand de scanners op een slimme manier voor de gek weet te houden.

Het is iets waar Samsung zich in elk geval prima bewust van is. Volgens The Verge is de irisscanner op de Note 7 niet de primaire beveiligingsoptie, maar noemt Samsung het een “extra beveiligingslaag”.

Samsung Galaxy Note 7

Zonder handen

De irisscanner kan in sommige situaties ook iets handiger zijn dan een vingerafrukscanner. Neem bijvoorbeeld de zomer, waarin zweterige klauwen minder goed worden gescand door de vingerlezer op een telefoon. Of in de winter, wanneer je handschoenen draagt. Een irisscanner komt van pas in een hoop andere situaties waarin je handen nat kunnen worden of je vingers bedekt zijn.

Dat handenprobleem kan nog verder worden doorgetrokken. Neem bijvoorbeeld mensen met een handicap, die op dit moment moeite hebben om een vingerafdrukscanner te gebruiken. Een smartphone met irisscanner vereist enkel dat ze de juiste kant opkijken, wat het toestel toegankelijker maakt. Smartphonemakers zorgen er op deze manier voor dat biometrische beveiliging voor een grotere groep mensen beschikbaar komt.

Het lijkt er hoe dan ook op dat de irisscanner niet puur ter vervanging van de vingerafdrukscanner zal worden aangeboden. Het is een alternatief, wat smartphones op termijn veiliger en veelzijdiger zal maken. Dat is goed nieuws voor zo’n beetje iedereen die dagelijks een telefoon gebruikt.

0 Reacties
Reageer