De laatste tijd horen we veel over kunstmatige intelligentie en de sprongen die het maakt. Zo winnen apparaten met deze technologie spelletjes, ontdekken ze dingen in Harry Potter die zelfs de grootste fans niet zijn opgevallen en weten ze of jij de juiste kandidaat bent voor een vacature. Maar volgens IBM’s onderzoekers kunnen we computers nog sneller laten leren, meldt Engadget.
Met kunstmatige intelligentie kunnen we al veel, maar het duurt vrij lang voor een computer alles heeft aangeleerd wat hij moet kunnen. Bovendien is hier vrij veel rekenkracht voor nodig. Dit komt doordat deze moderne apparaten, bijvoorbeeld IBM’s Watson, miljarden taken tegelijkertijd moeten uitvoeren. Hier heb je behoorlijk wat geheugen voor nodig en dat is er niet altijd.
Onderzoekers van IBM’s T.J. Watson Research Centre denken echter dat ze dit proces flink kunnen versnellen, dankzij ‘resistive processing units‘ (RPU). Hierbij worden grote aantallen resistieve RAM direct op een CPU geplaatst. Gevolg is dat dit soort chips data even snel kunnen ophalen als dat ze het kunnen verwerken. Daardoor wordt de rekenkracht en de tijd die de computer nodig heeft om iets aan te leren, behoorlijk lager.
De wetenschappers menen dat de chips met reguliere technologieën al te bouwen zijn, maar voorlopig zijn de RPU’s nog niet uit de onderzoeksfase. Daarnaast is de achterliggende techniek nog niet commercieel gemaakt.
Toch is het onderzoek een positieve ontwikkeling voor kunstmatige intelligentie. Chips met een snel lokaal geheugen zouden typische functionaliteiten als beeldherkenning, taalbeheersing en grootschalige data-analyses flink kunnen versnellen. De mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie worden dus weer een stapje groter als deze theorie juist blijkt te zijn.