De hoofdtelefoonaansluiting verdwijnt uit je smartphone: Wat nu?

Je huidige oortjes of koptelefoon hoef je nog niet weg te gooien, maar de kans is groot dat ze binnenkort wel de binnenkant van de vuilnisbak gaan zien. De traditionele 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, oftewel headphone jack, gaat namelijk verdwijnen bij smartphones. Maar die omschakeling is niet zo eenvoudig als we zouden willen.

We kennen de geruchten over de iPhone 7 al een tijdje al: de koptelefoonaansluiting gaat verdwijnen. En ook Intel wil een einde maken aan deze traditionele aansluiting. Zij stellen voor om de audio voortaan via de nieuwe USB-C-aansluiting te laten verlopen. Maar het is uiteindelijk Motorola die vooroploopt met deze ontwikkeling: de gisteren aangekondigde Moto Z en Moto Z Force missen het bekende gaatje voor je koptelefoon.

Hoewel smartphonefabrikanten deze verandering duidelijk koste wat het kost willen doorvoeren, zijn de meeste consumenten er niet zo blij mee. Logisch, want vrijwel alle koptelefoons en oortjes hebben een 3,5mm uitgang, speciaal om ze met onder meer smartphones te koppelen.

Waarom willen fabrikanten dit dan toch doen? Dat heeft meerdere redenen: het bespaart ruimte. Je hebt één aansluiting minder nodig waardoor er minder onderdelen in een telefoon hoeven te worden gebouwd. Eventueel kunnen telefoons ook dunner worden, want ondanks dat het maar een klein plugje is, bepaalt de koptelefoonaansluiting op dit moment hoe dik je smartphone is. Ook is het makkelijker om een telefoon waterproof te maken als je afscheid neemt van de 3,5 mm-aansluiting.

Audiofielen

Voor echte muziekliefhebbers is het niet per se slecht nieuws dat de aansluiting verdwijnt. Op dit moment komt het geluid analoog uit de aansluiting. In de telefoon wordt het digitale signaal omgezet in een analoog signaal (van enen en nullen naar daadwerkelijk geluid). Een groot nadeel is echter dat iedere smartphone daardoor een ander geluid geeft. Een iPhone gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een andere converter en versterker dan een Galaxy S7, waardoor één nummer via dezelfde koptelefoon toch anders klinkt.

Daarnaast is de ene smartphone beter in het omzetten van een digitaal signaal naar een analoge variant, waardoor de kwaliteit ook nog eens per smartphone verschilt. Smartphonefabrikanten willen goed geluid voor de massa, maar geen extreem dure onderdelen gebruiken.

Een oplossing is om dan een digitale aansluiting te gebruiken (zoals USB of Apple’s Lighting). De converter en versterker zitten nog wel in de smartphone, om te zorgen dat je muziek ook via een speaker kunt afspelen, maar worden voor je koptelefoon omzeilt. Alles wat je dan nodig hebt voor een goed geluid moet dan in de adapter of in de koptelefoon zelf zitten. Audiofielen kunnen dan hun een hele goede koptelefoon kopen met een hele dure converter. Engadget gaat hier in een uitgebreid artikel nog veel verder op in.

Geen standaard

Het grote probleem is echter dat de industrie er nog helemaal niet uit is welke aansluiting de oude moet vervangen. Zo maakt Intel niet alleen een standaard USB-C-aansluiting voor audio, maar ook een systeem dat audio via de techniek SBU laat lopen. Dat zijn klein pinnetjes die nu niet in USB-C zitten, maar het voordeel daarvan is dat het werkt met analoge audio net als de huidige aansluiting (en dat betekent dat er geen chips in je koptelefoon hoeven te zitten). Dit concept moet echter nog verder worden ontwikkeld.

Lightning port

En dan hebben we Apple nog: die heeft natuurlijk weer zijn eigen Lighting-aansluiting. Apple is al eerder geswitcht naar USB-C voor andere producten, dus het zou kunnen dat die aansluiting op termijn verdwijnt. Maar er is nog niets wat daar concreet op wijst.

Bedrijven die nu al de beslissing maken om de traditionele aansluiting weg te laten, begeven zich in ieder geval op gevaarlijk terrein. De industrie heeft nu dus nog geen nieuwe standaard en in de komende jaren komt die er waarschijnlijk (of hopelijk) wel. Dit kan betekenen dat ze de audio-output opnieuw moeten aanpassen, of moeten beslissen om de vooruitgang op dit gebied te negeren. Ook voor hoofdtelefoon-fabrikanten zorgt het gebrek aan een standaard voor een uitdaging, want waar moeten zij voor kiezen?

Een andere probleem is natuurlijk dat we onze hoofdtelefoons niet enkel voor onze smartphones gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in een computer of laptop stoppen. Niet overal dezelfde aansluiting hebben zorgt dus voor gedoe.

Natuurlijk moeten we ons wel bedenken dat deze problemen – hoe vervelend ook – maar tijdelijk zijn. Zodra er een nieuwe standaard is voor de koptelefoonaansluiting, passen alle fabrikanten zich aan en gaan wij geleidelijk onze spullen vervangen. Over een aantal jaren is dit allemaal niet meer aan de orde en is het misschien wel normaal dat we niet langer met dat vervelende kabeltje stoeien, maar allemaal draadloze koptelefoons hebben.

USB-C

0 Reacties
Reageer