Google gaat volgend jaar de wereld omcirkelen met internetballonnen. Dat zegt Mike Cassidy, de projectleider van Google’s Project Loon, zoals het project met de internetballonnen heet, tegen de BBC. Het doel van de cirkel rond de aarde is om te onderzoeken of het lukt om met zo’n 300 ballonnen een ondoorbroken netwerk op de grond onder de ballonnen aan te bieden. Als een ballon wegdrijft of uitvalt zou een andere zijn functie moeten overnemen.
Google’s Loon-ballonnen zijn dankzij zonnepanelen compleet zelfvoorzienend en kunnen autonoom hun hoogte aanpassen aan luchtstromingen, zodat ze niet teveel van positie veranderen. De internetballonnen leveren op de grond een stabiele dataverbinding van 10 Mb/s, wat een stuk beter is dan wat 3G in de praktijk levert.
De ballonnen gaan enkele weken tot maanden mee voor ze moeten worden vervangen. Volgens Cassidy zitten ze inmiddels op een record van 187 dagen. Het lanceren van een nieuwe ballon kosten in het begin nog zo’n twee uur en er waren een kraan en 14 mensen voor nodig, maar inmiddels kunnen twee mensen het samen in een kwartier.
https://www.youtube.com/watch?v=HOndhtfIXSY
Google is Project Loon ruim twee jaar geleden gestart om internet aan te bieden op plekken op de wereld waar het lastig is om mobiele netwerken aan te leggen. Facebook is bezig met een zelfde soort project, maar kiest hierbij voor drones in plaats van ballonnen. Ook Google kijkt daar naar onder de naam Project Titan, maar het bedrijf lijkt inmiddels een stuk verder te zijn met Project Loon. Want niet alleen komt er een test rond de wereld, ook heeft Google een deal gesloten met drie providers in Indonesië, nadat dat eerder al gebeurde in Sri Lanka.