Vint Cerf is bang dat toekomstige onderzoekers de 21e eeuw zullen zien als een ‘zwart gat’ in de informatievoorziening, dat meldt The Guardian.
Volgens de VP van Google is de kans groot dat data van nu in de toekomst niet meer beschikbaar is omdat de data niet geschikt is voor toekomstige systemen. Allerlei gedigitaliseerd materiaal van blogs, tweets, foto’s en video’s tot officiële documenten kunnen voor altijd verloren gaan als wij niet tijdig ingrijpen, zo stelt Cerf.
De eerste stappen van de mensheid in het digitale leven zullen verloren gaan Deel deze quote“De programma’s die nu nodig zijn om deze gegevens in te zien zullen in de toekomst veroudert zijn en de kans is groot dat de data daarom in de toekomst niet meer beschikbaar is. Daarmee zullen de eerste stappen van de mensheid in het digitale leven verloren gaan.”
‘Zwart gat’
Cerf is bang dat toekomstige historici de 21e eeuw hierdoor zullen zien als ‘zwart gat’ en ‘verloren generatie’, omdat er praktisch geen relevante informatie zal bestaan over de tijd waarin wij nu leven. Alle documenten zullen tegen die tijd onbruikbare rommel zijn omdat het niet geopend kan worden.
Op dit moment lijken diverse gegevens nog niet waardevol voor later, maar van kunststukken is bekend dat het soms honderden jaren duurt voordat zij een historische waarde krijgen. Als we de gegevens nu niet beschermen is het volgens Cerf te laat.
De topman van Google heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘American Association for the Advancement of Science’ opgeroepen tot het preserveren (beschermen) van onze digitale gegevens. Hij wilt dat oude gegevens ook in de toekomst bruikbaar blijven.
If we want people in the future to be able to recreate what we are doing now, we are going to have to build the concept of preservation into the internet.
Cerf pleit ervoor om het systeem Olive in te zetten om onze gegevens te beschermen. Olive, een acroniem voor Open Library of Images for Virtualised Execution) is een systeem dat digitale ‘snapshots’ maakt van alle opgeslagen informatie.
Het systeem legt hiermee niet alleen tekst, video of data vast, maar is ook in staat om alle technische gegevens vast te leggen. Hierdoor zouden toekomstige onderzoekers in staat moeten zijn om onze data opnieuw te gebruiken.