DeepMind, het bedrijf van Google dat zich bezig houdt met geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie, gaat zijn technologie inzetten om onderzoek te doen naar oogziektes. Samen met het oogziekenhuis Moorfields uit Londen gaat het kijken of het mogelijk is om een computer de oogziektes maculadegeneratie en diabetische retinopathie te laten opsporen nog voordat doktoren dat kunnen.
Om dit te doen gaan algoritmes van DeepMind meer dan een miljoen oogscans analyseren. De data wordt geleverd door de Britse gezondheidsorganisatie NHS. Die overheidsorganisatie werkt al sinds 2014 samen met Google. In mei werd duidelijk dat DeepMind van de NHS toegang had gekregen tot grote databases met medische gegevens, wat leidde tot de nodige verbazing.
De data die voor dit onderzoek wordt gebruikt is geanonimiseerd. Daarnaast hebben patiënten vooraf toestemming gegeven aan Moorfields voor gebruik van hun data medisch onderzoek. Hiervoor mag worden samengewerkt met externe partijen, zolang de privacywet maar wordt gerespecteerd.
Belangrijk onderzoek
Het onderzoek heeft als doel om er voor te zorgen dat in de toekomst minder mensen blind worden als gevolg van de twee oogziektes. “Er hangt veel van dit onderzoek af. Zeker bij diabetische retinopathie”, zegt Mustafa Suleyman, mede-oprichter van DeepMind, tegen The Guardian. “Als je diabetes hebt, is de kans 25 keer zo groot dat je blind wordt. Als we dat kunnen detecteren, en er vroeg bij kunnen zijn, dan kan mogelijk 98 procent van het ernstigste verlies van gezichtsvermogen worden voorkomen.”
Het onderzoek doet een beetje denken aan dat wat de Nederlander Wiro Niessen deed naar alzheimer. Hij liet deep learning-algoritmes hersenscans analyseren van gezonde mensen en mensen die alzheimer ontwikkelden. Hierdoor kon de ziekte al op scans worden vastgesteld voordat doktoren dit konden.
Kunstmatige intelligentie kan op die manier echt een verschil maken in de medische wetenschap. Dat bevestigt Peng Tee Khaw, die het onderzoek bij Moorfields leidt. “Ik heb de ervaring van mijn hele leven nodig om de geschiedenis van één patiënt te volgen. En desondanks vertrouwen patiënten op mijn ervaringen om hun toekomst te voorspellen. Als we deep learing kunnen gebruiken, kunnen we hier zoveel beter in worden, omdat ik dan de ervaring kan hem van 10.000 keer een leven.”
Apple en IBM
Kunstmatige intelligentie zal in de toekomst steeds vaker worden ingezet om ziektes eerder te kunnen vaststellen en artsen te ondersteunen in het analyseren van onderzoeksresultaten. Naast Google met DeepMind, is ook Apple actief om bij te dragen aan het onderzoek op dat vlak. Dat techbedrijf richt zich echter vooral op het verzamelen van onderzoeksdata via ResearchKit. En IBM helpt onderzoekers met zijn Watson Health Cloud, waarin data kan worden geanalyseerd.