Google brengt augmented reality naar Search en breidt mogelijkheden van Lens uit

Google Search AR

Google brengt augmented reality (AR) naar Google Search. Zoek je bijvoorbeeld naar iets over het menselijk lichaam, dan kun je daar een 3D-model van zien in Search. Dat 3D-model kun je ook naar je eigen woonkamer brengen en draaien. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld op een specifieke schoen zoekt: je kunt de schoen vanuit iedere hoek bekijken en zien of hij bij je kleding past.

Verder krijgt Google Search voortaan een tijdlijn met nieuws over het onderwerp waar je op zoekt. In het geval van een zwart gat, zie je bijvoorbeeld wanneer de eerste foto van een zwart gat gemaakt is en wanneer dat specifieke zwarte gat zijn naam kreeg.

Google voegt bovendien podcasts toe aan zijn zoekopdrachten. Zoek je dus naar informatie over zwarte gaten, dan worden er nu ook podcasts over dat onderwerp zichtbaar. Die podcasts kun je vervolgens beluisteren.

Lens

Ook Google Lens, de AR-app van de internetgigant, krijgt een upgrade. Met Lens kun je je camera op iets richten en er vervolgens informatie over krijgen. Richt hem bijvoorbeeld op een bloem, en je krijgt informatie over die specifieke bloem.

Lens heeft nu ook de mogelijkheid om informatie te geven over bepaalde restaurants. Richt je camera op het menu van het restaurant, en Lens highlight automatisch de meest populaire gerechten van dat restaurant. Klik je op een gerecht, dan krijg je hier foto’s van te zien. Die informatie komt binnen via onder meer Google Maps.

Lens kan je ook helpen om de rekening te betalen. Zo kan het berekenen wat de fooi moet zijn, maar ook de rekening verdelen onder jou en je vrienden waar je mee uit eten was. Ook werkt Google samen met bepaalde uitgevers om met Lens je kookboek tot leven te brengen. Richt je de camera op het boek, dan krijg je een animatie te zien van hoe je het gerecht maakt.

Vertalen

Google Lens maakt het in Google Go, voor goedkopere smartphones, verder mogelijk om informatie hardop voorgelezen te krijgen. Zie je een bordje met een tekst die je niet begrijpt? Google Lens kan het hardop voor je voorlezen, maar de tekst op het bordje ook direct vertalen. Dat is handig als je in een ander land bent en de taal niet spreekt of kunt lezen.

Google Lens

De functies werken nog niet in het Nederlands, maar wel in onder meer het Engels, Frans en Italiaans. Wanneer de functies naar Nederland komen en in het Nederlands beschikbaar worden, is onbekend.

Google Maps

Google Maps krijgt tot slot ook augmented reality-functies. Hierbij wordt de navigatie over de echte wereld heen gelegd, waardoor je grote pijlen te zien krijgt in de richting die je op moet. De functie wordt beschikbaar op de Pixel-smartphones van Google.

Google Maps AR

0 Reacties
Reageer