Google heeft een geinige manier gevonden om zowel kinderen als volwassenen geïnteresseerd te krijgen in wetenschap. De nieuwe Android-app Science Journal laat je namelijk allerlei metingen maken, met behulp van sensoren in je toestel. Zo kun je bijvoorbeeld wandelbewegingen met de snelheidsmeter van de telefoon loggen, waar je uiteraard binnen de app verslag van doet.
Daar houdt het echter nog niet op, want je kunt Science Journal ook verbinden met goedkope, externe sensoren van het Amerikaanse Exploratorium. Zo kun je bijvoorbeeld de beweging van een klein windmolentje vastleggen, zodat je zaken zoals windsnelheid meet. De app kan daarnaast met een Arduino-printplaat worden verbonden, waarmee je zelf allerlei meetapparatuur kunt bouwen.
Embrace your inner scientist w Science Journal, an app to help you explore & measure the 🌎 https://t.co/1RRskzvim1 pic.twitter.com/PR3vk6zGOl
— Google for Education (@GoogleForEdu) May 20, 2016
Wat je meet, bepaal je zelf. Op die manier wil Google nieuwsgierigheid onder aspirant-wetenschappers opwekken. Omdat je zelf de metingen bepaalt, is de app ook best vrij in wat je kunt gebruiken. Naast beweginssensoren zijn bijvoorbeeld ook de lichtsensor en microfoon van je toestel vrij toegankelijk met de applicatie.
Wellicht dat ervaren wetenschappers er ook wel wat aan hebben. Zij gebruiken al langer smartphones om af en toe metingen te maken, maar daarvoor moeten vaak gespecialiseerde apps worden gemaakt. Science Journal biedt alle basisfuncties op één plek – en dat is vast een stuk makkelijker.