Gezicht op een foto bewerkt met Photoshop? Nieuwe AI van Adobe herkent het

Adobe Photoshop

Dankzij Photoshop kunnen we alle foto’s aanpassen naar wens. Het is dus ook mogelijk om gezichten aan te passen, bijvoorbeeld om een uitdrukking te wijzigen. Nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) van Adobe kan dat echter herkennen en zelfs terugdraaien, schrijft Tweakers.

Gemanipuleerde foto’s kunnen natuurlijk voor flink wat problemen zorgen. Je kunt het laten lijken alsof iemand heel blij is om een controversieel figuur te ontmoeten, of alsof iemand ergens is geweest, waar hij of zij in werkelijkheid nog nooit is geweest.

Adobe herkent die problemen, en werkt aan manieren om zijn technologie ethisch verantwoordelijker te maken. Nu werkte het bedrijf samen met wetenschappers van UC Berkeley, om een neuraal netwerk te ontwikkelen waarmee foto’s van gezichten gescand kunnen worden op bewerkingen. De foto’s moeten wel bewerkt zijn met de Face Aware Liquify-tool in Photoshop, wil de AI werken.

Training

Om dit alles mogelijk te maken, werd het neurale netwerk getraind met duizenden foto’s van het internet. Een aantal willekeurig gekozen foto’s werden nabewerkt door een artiest, om te zorgen dat er zoveel mogelijk originele bewerkingen waren. De bewerkingen omvatten wijzigingen in de gezichtskenmerken.

De onderzoekers testten het neurale netwerk vervolgens door twee versies van een foto te tonen: een originele variant en een aangepaste versie. Het neurale netwerk moest logischerwijs de bewerkte versie kiezen.

En daar bleek het behoorlijk goed in te zijn. In 99 procent van de gevallen koos de AI de bewerkte versie. De onderzoekers deden dezelfde test met mensen, om te zien hoe dat ging. Mensen bleken echter maar in 53 procent van de gevallen de bewerkte foto te kiezen.

Foto: Shutterstock.com

0 Reacties
Reageer