We kennen allemaal Dry January, waarin je een maand lang geen alcohol drinkt. Maar er is ook nog een geheel andere challenge om het jaar goed mee te beginnen: Veganuary. Deze challenge houdt in dat je de gehele maand januari alleen maar vegan eet. En dat kan best een uitdaging zijn.
Veganuary bestaat al sinds 2014 en werd gestart door een non-profit met dezelfde naam. De non-profit wil toewerken naar een volledig vegan wereld, waarin niemand nog dieren of dierlijke producten eet. Dat is namelijk niet alleen goed voor de dieren zelf, maar voor het gehele milieu. De voedselproductie zorgt namelijk voor best wat uitstoot en voor vervuiling van rivieren en oceanen, aldus de organisatie.
Je volledig overgeven aan een vegan dieet is echter wel direct een hele grote stap. Je mag namelijk niet alleen geen vlees eten, maar ook geen dierlijke producten. Zuivel, honing en producten met gelatine zijn dus ook uit den boze.
Dus waarom niet beginnen met een slechts maandje op dit nieuwe dieet? Dat is het idee van Veganuary: je eet een maand lang alleen maar vegan en ontdekt dat de levensstijl best te doen is.
Zo houd je het vol
Die eerste 31 dagen zonder vlees, vis en dierlijke producten kunnen best een uitdaging zijn. Want wat mag je nog wél eten? En hoe kom je dan aan je vitamines? Gelukkig zijn er een aantal tips om deze periode goed vol te houden.
Allereerst is een goede planning van levensbelang. Je wil immers niet iedere dag moeten brainstormen over wat je vanavond kunt en wil eten. Zoek vooraf vast wat lekkere recepten voor de week uit, zodat je vooraf al weet wat je gaat maken. Op de website van Veganuary staan allerlei lekkere recepten, ook voor je ontbijt en lunch. Daarbij kun je natuurlijk ook diverse lekkere vervangers gebruiken. Je kunt tegenwoordig namelijk niet alleen vleesvervangers kopen, maar ook zuivelvrije kaas en vervangers voor melk. Je kunt dus gewoon je bruine boterham met kaas blijven eten.
Verder is het belangrijk om aan je vitamines te blijven komen. Door vegan te eten kan het namelijk moeilijker zijn om bepaalde bouwstoffen binnen te krijgen. Waar het precies om gaat en hoe je dat kunt compenseren, kun je lezen op de website van het Voedingscentrum.
Meest belangrijk is echter om niet op te geven als je een dag een fout maakt. Het kan zeker in het begin lastig zijn om je dieet volledig om te gooien en een foutje is zo gemaakt. Leer van het moment en ga gewoon door! Zelfs als je na Veganuary niet blijvend vegan blijft, ontdek je mogelijk wel allerlei lekkere dingen die veel beter zijn voor onze aarde.