‘Geen buitenlandse overheden betrokken bij diefstal bedrijfsgeheimen ASML’

ASML

ASML, een chipmachinemaker uit Veldhoven, werd in april dit jaar het slachtoffer van diefstal van bedrijfsgeheimen. Al snel volgde het nieuws dat de Chinese overheid hier mogelijk wat mee te maken had. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zegt nu echter dat dit niet het geval was, meldt Tweakers.

Volgens minister Wiebes zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is geweest van betrokkenheid door een buitenlandse overheid. “Er zijn wel overeenkomsten te zien met bekende Chinese spionagedoelwitten en -werkwijzen”, aldus de minister in een brief waarmee hij vragen van CDA-Kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch beantwoord.

De minister stelt verder dat er geen aanwijzingen zijn dat de diefstal Nederlandse belangen heeft geschaad of dat de nationale veiligheid in gevaar is gekomen.

Diefstal

ASML werd in april het slachtoffer van de diefstal van bedrijfsgeheimen. De diefstal zou uitgevoerd zijn door hooggeplaatste R&D-werknemers. De werknemers werkte in San Jose in de VS, waar ze toegang hadden tot broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen.

De R&D-werknemers bleken voor concurrent XTAL te werken, dat banden bleek te hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Met de gestolen kennis kaapte XTAL grote klanten weg bij ASML, waaronder Samsung.

Minister Wiebes zegt nu dat er ondanks die link geen aanwijzingen zijn dat de Chinese overheid direct betrokken was. Ook heeft ASML geen omzetverlies geleden vanwege gemiste verkopen. Verder zijn bedrijven in Nederland zelf verantwoordelijk voor de bescherming tegen bedrijfsspionage. Het Nationaal Cyber Security Centrum en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunnen hier echter wel bij helpen.

0 Reacties
Reageer