Dit gebeurt er als je Google’s kunstmatige intelligentie gedichten laat schrijven

We kennen kunstmatige intelligentie vooral van zelfrijdende auto’s, complexe bordspellen én van voorspellingen over Game of Thrones, maar Google heeft een nieuwe toepassing aan het lijstje toegevoegd. De kunstmatige intelligentie van de internetgigant heeft eigen, treurige gedichten geschreven.

Natuurlijke taal is ongelofelijk complex voor computers, maar diverse onderzoeksgroepen en bedrijven proberen dit op te lossen. Google doet dit door zijn AI ruim 11.000 niet gepubliceerde boeken te laten lezen, inclusief 3000 boeketreeksromans. Op basis van die kennis heeft het systeem haar eigen poëzie geschreven:

No. He said.
“No,” he said.
“No,” i said.
“I know,” she said.
“Thank you,” she said.
“Come with me,” she said.
“Talk to me,” she said.
“Don’t worry about it,” she said.

De poëzie werd gemaakt door de boeken in een neuraal netwerk te zetten en het systeem steeds twee zinnen uit het boek te geven. Vervolgens was het aan de AI om hier zelf een gedicht van te maken, gebaseerd op de beschikbare informatie.

In één gedicht gaven de onderzoekers een zin over het kopen van boodschappen, en vertelden het systeem om de gaten in te vullen. Het resultaat? Paarden zijn geweldig:

I went to the store to buy some groceries.
I store to buy some groceries.
I were to buy any groceries.
Horses are to buy any groceries.
Horses are to buy any animal.
Horses the favorite any animal.
Horses the favorite favorite animal.
Horses are my favorite animal.

In een paper legt het team uit dat het systeem in staat was om “coherente en diverse zinnen te genereren door middel van niets meer dan voorbeelden”. Dit deden ze met een auto-encoder, een type AI dat een verzameling van data gebruikt om een resultaat te produceren.

Het doel achter het onderzoek is een kunstmatige intelligentie maken die kan communiceren met “natuurlijke zinnen”. Dit werk kan uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van een systeem dat de mogelijkheid heeft om op een meer menselijke manier te praten. Dit kan vervolgens tot grote doorbraken leiden in het ontwikkelen van nuttige chatbots en persoonlijke assistenten als Siri en Alexa.

0 Reacties
Reageer