Fiets Telweek verzamelt voor het eerst een gigantische dataset over fietsgedrag via smartphones

Het moet het grootste onderzoek naar fietsgedrag ooit worden: de Fiets Telweek, die de Fietsersbond samen met een groep partners gestart is. Waarom het niet eerder werd gedaan? Omdat eigenlijk pas sinds een paar jaar op een makkelijke manier mogelijk is. Voor de Fiets Telweek wordt namelijk via een speciale app die fietsers installeren data verzameld, die vervolgens wordt geanalyseerd en gevisualiseerd.

“We hebben heel veel big data over het autogebruik in Nederland. Alle auto’s zijn geregistreerd met een kenteken en worden vastgelegd door camera’s. Daarnaast verzamelen bedrijven als TomTom via GPS ontzettend veel interessante data. Voor fietsers missen we die data”, legt Jaap Kamminga van de Fietsersbond uit.

De app, die mensen vrijwillig installeren, registreert op basis van de locatiedata uit smartphones bewegingen van deelnemers. Vervolgens filtert hij daar op basis van route en snelheid automatisch de data van fietsritten uit. Deze wordt vervolgens geanonimiseerd, onder meer door het begin en het einde van ritten eraf te halen. Na afloop van de week wordt de complete dataset geanalyseerd en gevisualiseerd.

Dataset

De resultaten worden gedeeld met opdrachtgevers, waaronder een heleboel provincies en gemeentes. Zij kunnen de data direct gebruiken omdat ze kunnen zien waar fietsers lang stil staan of waar mensen vaak omfietsen. Op basis daarvan kunnen bijvoorbeeld stoplichten anders worden afgesteld of fietspaden worden verbreed.

Fiets Telweek

De Fietsersbond is van plan de complete dataset ook openbaar beschikbaar te maken, zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Het lastige is natuurlijk om mensen zo ver te krijgen dat ze meedoen. Mede daarom is het onderzoek in een speciale actieweek gestopt. Deze zorgt voor de benodigde media-aandacht. Daarnaast worden mensen over de streep getrokken door fietsen te verloten onder de deelnemers.

Het aantal deelnemers verschilt met de start van de week erg per provincie. In Zeeland hebben slechts 381 mensen de app op hun telefoon staan, terwijl in Zuid-Holland 6803 mensen meedoen aan het onderzoek. Hoe de verdeling binnen de provincies is, heeft de organisatie voor het laatst vorige week maandag bekend gemaakt.

Mocht je zelf mee willen doen, dan hoef je enkel de bijbehorende app te installeren (iPhoneAndroid) en je vervolgens in de app aan te melden. Het verzamelen van de data gebeurt op de achtergrond. Deelnemers hoeven dus niet de app op te starten voordat ze op de fiets stappen, waardoor een hele betrouwbare dataset kan worden verzameld.

In de app kunnen gebruikers ook direct wat algemene data over hun provincie vinden en deze vergelijken met het nationale gemiddelde. Waaronder het aantal afgelegde kilometers en de gemiddelde snelheid.

Toekomst

Ook al zijn de resultaten voor dit jaar nog niet bekend, er komt volgend jaar sowieso een vervolg. En de organisatoren hebben genoeg ideeën hoe het onderzoek verder uitgebreid en verbeterd kan worden.

“We willen de data koppelen aan het weer, om te kijken wat dat voor invloed heeft op fietsgedrag. Daarnaast willen we in de toekomst ook weten wat voor fietsen de deelnemers hebben. Nu kunnen we wielrenners, ligfietsen of elektrische fietsen nog niet onderscheiden van gewone stadsfietsen”, vertelt Kamminga.

Daarnaast denkt de Fietsersbond na over een continu onderzoek. “We zouden dat willen doen met een kleinere groep om continu data te verzamelen. En daarnaast behouden we dan de Fiets Telweek voor de massa.”

De foto bij dit artikel is gemaakt door door schermpeter 42 en beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licensie.

0 Reacties
Reageer