Facebook onthult eigen cryptovaluta Libra en krijgt direct kritiek

Facebook-Libra-Calibra

Facebook heeft eindelijk zijn eigen cryptovaluta onthuld: Libra. De digitale munt moet volgend jaar op de markt verschijnen, samen met het onderliggende op blockchain gebaseerde netwerk, schrijft The Verge. Vanuit Europa en de VS klinkt echter ook direct kritiek op het plan.

Libra is anders dan bitcoin. Waar de bitcoin met name gebruikt wordt om te speculeren op de beurs, is Libra echt een vorm van digitaal geld. Je moet de virtuele munt dus uiteindelijk ook kunnen gebruiken om te betalen voor online en offline diensten, aldus Facebook.

Dat is natuurlijk niet direct het geval. Het bedrijf denkt dat de munt in het begin vooral gebruikt wordt om geld uit te wisselen tussen mensen in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot traditionele banken. Maar uiteindelijk moet het een munt worden die net zo stabiel is als de dollar, waar je gewoon mee kunt betalen voor je producten en diensten. Een echte munt zoals we ze in de fysieke wereld al kennen dus.

Hoe diep zit Facebook er in?

Facebook lanceert Libra en ontwikkelt de munt. Ook is het bedrijf van plan om het project tot het einde van het jaar te leiden. Maar dat betekent niet dat het ook de leiding blijft houden. Uiteindelijk moet het project doorgegeven worden aan een grotere gemeenschap.

Met dat doel voor ogen is de Libra Association opgericht met 27 andere partners. Dat is een non-profit die Libra en zijn ontwikkeling gaat leiden. De samenwerking is onder meer met Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, PayPal, Stripe, Spotify, Lyft en Vodafone.

Al die partners dragen ook bij aan de Libra Reserve: een soort reserve die ervoor zorgt dat ieder beetje Libra ook echt iets waard is. Verder is het genereren van Libra behoorlijk groen. Je hoeft namelijk niet veel energie te stoppen in het genereren van de munt, wat wel het geval is bij bijvoorbeeld de bitcoin.

En hoe verdient Facebook geld?

We weten inmiddels allemaal dat Facebook geld wil verdienen. En het Libra-project is daar natuurlijk niet anders in. Facebook is daarom een dochterbedrijf begonnen: Calibra. Calibra wordt geleid door het voormalige hoofd van product bij Twitter en Instagram, Kevin Weil.

Weil moet de digitale wallet – waar je de virtuele munten in bewaart – met een team gaan lanceren, onderhouden en hierop doorbouwen. Calibra leeft binnenin Facebook Messenger en WhatsApp bij de lancering, maar krijgt ook een eigen iOS- en Android-app. Ook gaat Facebook uiteindelijk nieuwe financiële diensten bouwen aan de hand van Calibra.

Calibra krijgt een eigen plekje in de Libra Association, in de vorm van één stoel. Daarmee krijgt het bedrijf een stem in de raad van bestuur van 29 leden, die de cryptovaluta gaat besturen. Facebook hoopt voor de lancering in 2020 nog tientallen of honderden extra leden toe te voegen aan die raad.

Maar dit gaat niet zonder kritiek

Dit klinkt allemaal erg tof, maar Facebook heeft in de afgelopen twee jaar wel flink wat schade aan zijn imago gehad. Het bedrijf kwam keer op keer in privacy-schandalen terecht. Logischerwijs zijn er dan ook wat zorgen onder wereldleiders, die ze ook hebben uitgesproken.

Zo zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire tegenover Bloomberg dat Libra niet gezien kan worden als een vervanging voor traditionele valuta. “Dat kan en mag niet gebeuren.” Markus Ferber, een Duits lid van het Europees Parlement, stelt dat Facebook met zijn ruim 2 miljard gebruikers een “schaduwbank” kan worden en dat regelgevers zeer alert moeten zijn.

En ook vanuit Amerika klinkt kritiek. De Amerikaanse Maxine Waters die in het Congress zit, stelt in The New York Times dat ze om een moratoriumperiode heeft gevraagd, totdat wet- en regelgevers het onderwerp hebben kunnen onderzoeken. Een moratoriumperiode is vooral een uitstelperiode. Waters refereerde bij haar opmerking aan het problematische verleden van Facebook.

0 Reacties
Reageer