Europese Google-topman: ‘Bureaucratie remt innovatie in Europa’

Europa loopt het risico dat het achter komt te lopen op het gebied van digitale innovatie doordat toezichthouders en overheden zorgen voor teveel bureaucratie en regelgeving. Daarvoor waarschuwt Matt Brittin, die leiding geeft aan Google in Europa in de Financial Times [€].

Volgens Brittin zijn de autoriteiten in de EU tot nu toe te sceptisch geweest als het gaat om digitale verandering:

Er zijn sommige plekken en belangen in Europa waar de de neiging heerst om het verleden te beschermen tegen de toekomst. Er ligt hier een educatieve taak. Wij en anderen hebben een heleboel werk te doen.

Google, Facebook en Spotify

Brittin noemt geen concrete voorbeelden in het interview met de Britse krant. Maar hij lijkt te verwijzen naar de onderzoeken van de Europese mededingingsautoriteit naar het misbruik van de dominantie positie die Google heeft op de markt van zoekmachines. Google zou onder meer zijn eigen diensten teveel voortrekken en heeft daarom eerder al een aantal aanpassingen doorgevoerd in Europa.

Daarnaast zou de EU op korte termijn een onderzoek willen starten naar machtsmisbruik rond Android, omdat Google eist dat bepaalde apps standaard geïnstalleerd zijn op Android-toestellen. Tegelijkertijd heeft Facebook het afgelopen jaar in een aantal landen rechtszaken gehad vanwege het volgen van niet-gebruikers.

Afgelopen week dreigde Spotify, dat zijn hoofdkantoor in Stockholm heeft zitten, te verhuizen naar de VS. Het bedrijf vindt dat het te weinig steun krijgt van de overheid en haalde tegelijkertijd uit naar de Europese politiek.

Matt Brittin

Niet uit Europa

Brittin waarschuwt:

Als de diensten en producten die in Europa worden gebruikt daar niet worden gemaakt, dan worden ze gemaakt in China, aan de Aziatische westkust en in Silicon Valley. Dat zou een grote gemiste kans zijn.

Het is natuurlijk nu al zo dat veel apparatuur en diensten die in Europa worden gebruikt niet in de EU zijn ontwikkeld. Zeker de macht van Amerikaanse bedrijven is erg groot, wat juist de reden is voor de EU om strenge regels in te voeren en onderzoeken te starten naar machtsmisbruik.

0 Reacties
Reageer