Eredivisie FIFA esports Ajax

Eredivisie wil binnenkort van start met officiële competitie voor gamers

Stan Hulsen

Nederlandse voetbalclubs zoals Ajax, PSV en AZ hebben eSports ontdekt. De Eredivisie is zelfs bezig met het opzetten van een officiële competitie voor FIFA-gamers.

De Nederlandse Eredivisie heeft interesse om een officiële competitie voor FIFA-gamers op te zetten. De overkoepelende belangenorganisatie voor Nederlandse professionele voetbalclubs heeft daarvoor een voorstel ingediend bij EA Sports. “We zijn al lange tijd bezig om eSports namens de Eredivisie te omarmen”, zegt een woordvoerder van de Eredivisie. “Over de precieze invulling daarvan kan ik echter nog niets kwijt.”

De Eredivisie is al ruim anderhalf jaar bezig om iets met eSports te gaan doen. “Het is een lang proces”, zegt de woordvoerder. “EA is natuurlijk een grote organisatie en dus wachten nu op hun besluit. Daarom wil ik er verder nu ook niet meer over zeggen. We verwachten hier binnenkort meer over te weten en al zo snel mogelijk groen licht te krijgen.”

Numrush heeft EA Sports benaderd voor een reactie, maar op het moment van publicatie nog geen antwoord ontvangen.

We hopen snel groen licht te krijgen van EA Sports. - Eredivisie NederlandDeze stap van de Eredivisie past in een groter plaatje, waarbij je ziet dat de traditionele sportwereld – in Nederland in het bijzonder de voetbalorganisaties – aan de slag gaat met eSports. De wereld van topsport en professionele gaming komen daarmee steeds dichterbij elkaar. Inmiddels hebben al diverse clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal plannen op gebied van eSports bekend gemaakt.

FIFA-spelers kunnen zich nu aanmelden bij PSV

Kort voordat Ajax bekendmaakte FIFA-speler Koen Weijland te hebben gecontracteerd, bracht PSV al naar buiten als een van de eerste Nederlandse topclubs een eSporter aan zich te willen binden. De voetbalclub gaat daarvoor een toernooi houden, dat op 29 oktober plaatsvindt.

Op die dag vinden in het Philips Stadion de wedstrijden plaats. In totaal is er plek voor 384 deelnemers. Zij worden verdeeld in een van de drie groepen, die elk hun toernooi in FIFA17 spelen. Uit elk toernooi volgt een winnaar. Uit die drie winnaars kiest PSV uiteindelijk wie de club gaat vertegenwoordigen.

Geïnteresseerde FIFA-spelers kunnen zich inschrijven, maar moeten wel minimaal 16 jaar oud zijn. Daarnaast hebben fans met een lidmaatschap voorrang.

AZ en Go Ahead Eagles willen ook aan de slag

Collega Elger peilde onlangs al bij verschillende voetbalclubs uit de eredivisie hun interesse in eSports. Voor dit artikel hebben we alle clubs gevraagd naar hun plannen om net zoals Ajax en PSV een eSporter aan zich te binden.

AZ zegt concrete plannen te hebben met eSports. “We zijn er zeker mee bezig”, zegt een woordvoerder van de club. “Maar ik kan nog niet zeggen wat we precies gaan doen.” De Alkmaarders verwachten binnenkort meer naar buiten te brengen. “Het kan vrij snel gaan. Misschien in oktober al.”

Go Ahead Eagles zegt niet actief op zoek te zijn naar een speler. “Maar mocht een goede FIFA-speler zich bij de club melden, dan willen we het zeker serieus overwegen”, zegt een woordvoerder. “Het is wel een vereiste dat die persoon een hart voor Go Ahead Eagles heeft. Hij vertegenwoordigt immers onze club.”

Mocht een goede FIFA-speler zich bij de club melden, dan willen we het overwegen - Go Ahead EaglesOok Heracles en Roda JC zeggen interesse te hebben, maar de ontwikkelingen vooral af te wachten. Vitesse zegt zelfs al mails van geïnteresseerde FIFA-spelers te hebben ontvangen, maar wacht voorlopig ook nog even af en heeft nog geen besluit genomen. Ook FC Groningen laat weten de eerste mail van een geïnteresseerde speler al binnen te hebben. De club zegt de ontwikkelingen met veel interesse te volgen en acht de kans zeker aanwezig dat over een aantal maanden iemand voor de club uit gaat komen.

Uit de rondvraag blijkt dat de overige clubs uit de eredivisie totaal niet met eSports bezig zijn.

PEC Zwolle, FC Twente, FC Utrecht en Feyenoord hebben nog niet gereageerd op onze vragen. Ook Willem II zegt met eSports bezig te zijn, maar we wachten nog op een uitgebreide reactie van de Tilburgers.

Marketing & Money

Waarom willen sommige professionele voetbalclubs graag FIFA-speler aan zich binden? “eSports zijn voor clubs vooral een manier om zichzelf te vermarkten”, zegt Tom Aerts van Dutch Game Masters. Dat bedrijf organiseert regelmatig eSports-evenementen. Het is ook de partij die op 29 oktober samen met PSV het toernooi houdt om een speler te selecteren.

“Voor voetbalclubs is een koppeling met eSports onderdeel van de fanbeleving”, zegt Aerts. “Het is een stukje community-building. De speler wordt onderdeel van de officiële selectie. Het wordt daarmee een echte speler, waar fans tegen kunnen spelen of mee op de foto kunnen. Daarmee kan een sportclub een specifieke doelgroep aanspreken.”

Maar eSports zijn inmiddels ook big business. “Kijk maar naar het wereldtoernooi, de FIFA Interactive World Cup”, zegt Aerts “De winnaar daarvan ontvangt 200.000 dollar. Dat laat wel zien dat het voor deelnemers kansen biedt, maar ook voor het bedrijfsleven.” Daarom is het volgens hem logische stap voor clubs om in deze markt te stappen. “Maar ik denk dat veel clubs ook nog onwetend zijn of er gewoon geen geld voor hebben.”

Vooral dat laatste blijkt bij veel clubs een rol te spelen. Uit de rondvraag bij eredivisieclubs zeggen veel clubs dat hun prioriteiten momenteel ergens anders liggen. “Ik volg deze ontwikkelingen wel vanuit persoonlijke interesse en het hoort misschien bij de toekomst van het voetbal, maar NEC heeft hier niet de middelen voor. We staan immers ook onder het scherpste financieel toezicht van de KNVB”, laat een woordvoerster van NEC bijvoorbeeld weten. “Dat grote clubs als Ajax en PSV de capaciteit hebben om dit te doen bevestigt ook dat het iets is voor clubs daar budget voor hebben.”

0 Reacties
Reageer