Eko is een stethoscoop die je hartslag opneemt en bewaart in de cloud

Eko

De stethoscoop is inmiddels alweer 200 jaar oud en we gebruiken nog steeds vrijwel hetzelfde ding als toen. Maar volgens Jason Bellet, oprichter en COO van Eko Devices, kunnen we het hulpmiddel van doctoren verbeteren. Zijn stethoscoop heeft dankzij de smartphone flink wat uitbreidingen gehad, schrijft The Next Web.

Eko kan iets meer dan een gebruikelijke stethoscoop, waarmee je naar iemands hart kunt luisteren. Deze vernieuwde variant kan geluidsopnames maken, waardoor het eenvoudiger wordt voor doktoren om samen te werken.

“We wilden een digitale stethoscoop maken die geluiden niet alleen versterkt, maar het ook mogelijk maakt om geluiden veilig op te nemen, op te slaan en te delen met experts om een tweede opinie te krijgen”, vertelt Bellet. Daarnaast is er een digitale en een analoge modus, zodat je kunt kiezen voor degene die je nodig hebt.

Wordt er een opname gemaakt, dan kan deze gedeeld worden met een verbonden smartphone en naar een cloudplatform worden gestuurd. Dit platform is volledig versleuteld, net als de mobiele app en het dashboard op het internet. “Alle informatie van patiënten, of het nu opgenomen is of het ingevoerd is in de app, is versleuteld en opgeslagen in Eko’s veilige Amazon AWS cloud-database.”

Machine learning

Eko wordt al veel gebruikt. 3200 doktoren in 400 instituten gebruiken het systeem op dit moment. De bedoeling is dat hij volgend jaar ook naar de Europese Unie komt. Maar er wordt ook nog gewerkt aan nieuwe functies. “We werken aan software waarmee we diagnoses kunnen stellen aan de hand van machine learning”, vertelt Bellet. “Het is een soort Shazam voor je hart.”

De bedoeling is dat een dokter weet waar hij naar luistert, zonder dat er twijfel over bestaat. Bijvoorbeeld als er ruis is, maar hij niet zeker weet of het echt een ziekte is. Door een algoritme te gebruiken weet je zeker waar het om gaat. Toch is het geen vervanging voor een arts, het is slechts een hulpmiddel. De eerste versie van het algoritme moet in 2018 verschijnen.

0 Reacties
Reageer