Hoewel draadloze opladers tegenwoordig al bestaan zijn ze niet echt praktisch. Zo moet je de smartphone op het apparaatje leggen waarna deze wordt opgeladen. Handig voor als je een keer je kabeltje bent vergeten maar niet écht draadloos. De toekomstige generatie van draadloze laders kan echter alle telefoons in een kamer tegelijkertijd opladen zonder dat je daarvoor je smartphone uit je zak te hoeft halen.
Onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology onthulden onlangs een nieuwe methode voor het draadloos opladen van apparaten: een drie meter lange box met spoelen die met behulp van een magnetisch veld apparaten tot op een afstand van 4,5 meter kan laden ofwel het Dipole Coil Resonant System (DCRS). Afgelopen week werd het prototype onthuld en gedemonstreerd.
https://www.youtube.com/watch?v=R6UCwqjdpo0&feature=youtu.be
De DCRS is niet de eerste draadloze lader die op afstand apparaten van energie kan voorzien. Al eerder werd de Cota geïntroduceerd, een draadloze lader die volgend jaar beschikbaar zal worden en apparaten tot op een afstand van negen meter kan laden. De DCRS is echter een stuk krachtiger en kan zo tot veertig mobiele apparaten én grote apparaten zoals televisies opladen.
“Just like we see Wi-Fi zones everywhere today, we will eventually have many Wi-Power zones at such places as restaurants and streets that provide electric power wirelessly to electronic devices,” zegt onderzoeksleider Chun Rim, “We will use all the devices anywhere without tangled wires attached and anytime without worrying about charging their batteries.”
Het apparaat werd ontwikkeld op basis van bestaande systemen die gebruik maken van een magnetisch veld voor het overdragen van energie. Volgens de onderzoekers is deze methode efficient, simpel en minder gevoelig voor factoren zoals de temperatuur en luchtvochtigheid. Hoewel het apparaat nu nog vrij groot is verwachten de onderzoekers de technologie binnenkort op kleinere schaal uit te kunnen voeren.
Draadloze oplaad-zones klinken mij in elk geval als muziek in de oren, of moet ik zeggen: als nooit meer lege batterij in mijn smartphone.