Vlieg nog veel langer met je drone door hem draadloos op te laden

Als je een drone hebt, weet je hoe het gaat: je laadt hem op, vliegt twintig tot dertig minuten, en het feest is weer afgelopen. Vervelend, want veel droneliefhebbers willen veel langer in de lucht blijven hangen. Gelukkig zijn er diverse projecten die je drone langer in de lucht willen houden. Daarover schrijft Recode.

Bij de Imperial College of London werken ze bijvoorbeeld aan een techniek om je drone draadloos te kunnen opladen. De techneuten zijn echter nog niet ver met het onderzoek. Ze moeten namelijk binnen twaalf centimeter van het oplaadstation blijven. Dat oplaadstation stuurt stroom naar een ontvanger van koperfolie op het voertuig. Bovendien moesten ze de drone ook nog eens zelf maken, want bij andere modellen was de bedrading gesmolten.

Het bedrijf Global Energy Transmissions is al wel verder met de techniek. Zij maakten een drone die een uur kon vliegen, terwijl hij draadloos werd opgeladen. Nadeel is dat hier weer een speciaal snoer voor gemaakt moet worden dat in een rondje neergezet kan worden. Dit zou bijvoorbeeld op of om een gebouw kunnen worden bevestigd.

https://www.youtube.com/watch?v=8mXIiBqs1pY

Zonne-energie

Draadloos opladen is een ding, maar je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van zonne-energie. Dat is gratis, overal te vinden, milieuvriendelijk en je hoeft er geen gebouwen voor aan te passen. Nadeel is dat dit met name werkt voor drones met vleugels. Die hebben namelijk minder motoren en zijn lichter dan quadcopters.

Een goed voorbeeld is de Aquila van Facebook. Deze drone voltooide eerder deze zomer succesvol een test. En ook Google test met een drone op zonne-energie, namelijk de SkyBender. Meest indrukwekkend is echter de Solar Impulse 2, het eerste vliegtuig op zonne-energie met passagiers. Dit voertuig vloog de wereld rond, zonder te moeten stoppen om bij te tanken. Dit zijn echter wel hele andere drones dan de quadcopters die je in de winkel koopt. Daar zonnecollectoren in verwerken is erg lastig.

Ook noemenswaardig is het idee van Amazon om drones op te laden via lantaarnpalen. Daarbij moet de drone landen op een lantaarnpalen om opgeladen te worden. Dat zorgt dus niet dat de drone langer in de lucht kan blijven, maar wel dat hij uiteindelijk grotere afstanden kan overbruggen

Waarom?

De grote vraag is natuurlijk: waarom zou je drones maken die je draadloos of met zonne-energie kunt opladen? Het grote voordeel is dat je ze in de ideale situatie nooit hoeft te landen. Op die manier kun je drones gebruiken voor nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld om toegang tot het internet te verspreiden of pakketjes te bezorgen.

Natuurlijk zou je ook kunnen zeggen dat je gewoon een grotere accu toevoegt aan de drone, om het probleem op te lossen. Nadeel is dat je drone dan ook zwaarder wordt, waardoor hij weer een krachtigere motor en dus meer energie nodig heeft om te vliegen. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het is daarom goed om te zien dat er zoveel onderzoek wordt gedaan naar slimme oplaadtechnieken.

0 Reacties
Reageer