DNA-database met DNA van 2 procent van bevolking kan gebruikt worden om iedereen te vinden

DNA

Volgens onderzoekers van de Columbia University, het New York Genome Center en de Hebrew University in Jerusalem, hoeft een database DNA van slechts 2 procent van de bevolking te bevatten om vrijwel iedereen ter wereld te kunnen vinden. Dat komt neer op een database van 3 miljoen Amerikaanse mensen van Europese afkomst, meldt Quartz.

Aan de hand van zo’n database kan vrijwel iedereen gevonden worden via familiale DNA-testen, waarbij gezocht wordt naar gedeeltelijke overeenkomsten met DNA van familieleden. Zo kun jij gevonden worden via het DNA van bijvoorbeeld je neef of achternicht.

De techniek werd bijvoorbeeld gebruikt bij het opsporen van Joseph James DeAngelo, die de “Golden State Killer” zou zijn. Hij was verantwoordelijk voor twaalf moorden en 51 verkrachtingen in Californië tussen 1974 en 1986. In april dit jaar werd hij op 72-jarige leeftijd opgepakt, aan de hand van zo’n onderzoek.

Onderzoekers gebruikten DNA gevonden op de plaats delict om de over-, over-, overgrootouders van de verdachte te vinden, die in het begin van de 19e eeuw leefden. Vervolgens maakten ze 25 stambonen met duizenden familieleden aan de hand van openbare data, zoals overlijdensberichten. In een van de takken zat DeAngelo.

Database bestaat al bijna

De kans is groot dat een database van die grootte binnenkort bestaat, nu het steeds populairder wordt om je eigen genen thuis te testen. Ook zijn er databases met voorouders gemaakt, waarin je kunt zien van wie jij afstamt op basis van je DNA.

“We verwachten dat ongeveer 60 procent van de zoekopdrachten naar mensen van Europese afkomst resulteert in een derde neef of een match nog dichterbij, waarmee we iemand kunnen identificeren aan de hand van demografische identificatiegegevens”, aldus de onderzoekers.

Dit is natuurlijk ontzettend handig om moordenaars te vinden in oude zaken, wat nu al gebeurt met dit soort DNA-testen. Maar er zitten ook een hoop ethische vraagstukken aan vast. “Al die forensische mogelijkheden zijn afhankelijk van databases en diensten die openbaar zijn voor iedereen. Diezelfde techniek kan dus misbruikt worden voor schadelijke doeleinden, zoals het opnieuw identificeren van mensen die meededen aan onderzoeken via hun genetische data.”

0 Reacties
Reageer