Deze kunstmatige intelligentie kan zien wat jij ziet

Een computer kan tegenwoordig al veel, maar niets of niemand kan door jouw ogen kijken. Althans, dat zou je denken. Chinese wetenschappers hebben namelijk een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wel kan zien wat jij ziet, schrijft MIT Technology Review.

Dit doet de kunstmatige intelligentie natuurlijk niet helemaal alleen. De wetenschappers maken breinscans en laten die analyseren door slimme algoritmes. De scans worden gemaakt van de visuele cortex in het brein, het deel wat je visie regelt. Mensen keken hierbij naar simpele beelden, bijvoorbeeld een letter of een nummer.

In totaal verzamelden de wetenschappers 1800 datasets van die scans en de beelden waar de mensen naar keken. 90 procent van die datasets werden aan een supercomputer gevoerd. De algoritmes leerden vervolgens verbanden leggen tussen de beelden, de letters waar de mensen naar keken en de scans.

Goede resultaten

Met de resterende 10 procent controleerden de wetenschappers of de computer aan de hand van het brein inderdaad kon zien waar de proefpersonen naar keken tijdens de scan. Dat beeld werd vervolgens gereconstrueerd. En het resultaat was meer dan goed. De computers konden de letters die de proefpersonen zagen namelijk echt reconstrueren. De methode bleek zelfs nauwkeuriger dan andere methodes die eerder gebruikt werden.

De techniek kan gaan bijdragen aan de ontwikkeling van betere brein-machine-interfaces. Daarmee kan allerlei neurologisch onderzoek gedaan worden. Uiteindelijk hopen diverse wetenschappers dat computers gedachten kunnen lezen en dromen kunnen visualiseren. Maar eerst gaan deze onderzoekers er voor zorgen dat de computer ook leert om complexere beelden te reconstrueren.

0 Reacties
Reageer