Alle grote techbedrijven organiseren één keer per jaar een conferentie waarin ze ontwikkelaars bijpraten en bijscholen. Op dit moment vindt die van Google plaats, genaamd Google I/O. En zoals ieder jaar werd Google I/O geopend met een keynote van twee uur, waarin het bedrijf een heleboel aankondigingen deed. Een overzicht!
1. Google lanceert eindelijk een spraakassistent: Google Assistent
Praten tegen Google om een zoekopdracht te dicteren kon al, maar een spraakassistent zoals Apple jaren geleden al introduceerde met Siri was er tot nu toe nog niet. Er was natuurlijk wel Google Now, dat diende als een pro-actieve assistent. De slimmigheden uit die dienst, de kennis uit de Knowledge Graph van Google’s zoekmachine en nog veel meer slimmigheden komen nu samen in Google Assistent.
Je kunt in normale mensentaal vragen stellen aan de assistent, maar ook opdrachten geven. Dankzij de integratie met diensten van derden kun je bijvoorbeeld een taxi bestellen of bioscoopkaartjes reserveren. Ook kun je slimme apparaten in je huis bedienen met Assistent.
De grote vraag is natuurlijk of Google Assistent ook Nederlands spreekt. Die kans is klein, al is er officieel nog niks over bekend.
2. Google Home brengt Google Assistent je huis in
Amazon heeft in de VS veel succes met zijn spraakassistent Alexa. Dat komt omdat deze open is voor ontwikkelaars, maar vooral ook omdat je hem letterlijk in huis kunt halen met de Amazon Echo. Google kopieert dat idee en brengt later dit jaar Google Home uit. Deze draadloze speaker kan muziek afspelen, maar luistert ook naar de vragen die je hem stelt en opdrachten die je hem geeft.
Het bedrijf wil Google Assistent niet afhankelijk maken van een apparaat en dus wordt hij beschikbaar in smartphones, smartwatches, op je computer en in je auto. Maar waarschijnlijk wordt Google Home één van de belangrijkste plekken waar Google Assistent gaat leven. Als je er mee kunt leven dat Google meeluistert in je huis natuurlijk…
Meer over Google Assistent en Google Home lees je in dit uitgebreide artikel
3. Een nieuwe chatapp: Allo
Als je ooit een Google-medewerker spreekt, begin dan niet over Hangouts. Die chatapp van Google is officieel mislukt en er werd dan ook geen woord aan gewijd bij de lancering van Allo. Deze nieuwe chatapp heeft wat grappige en handige functies, maar de grote kracht zit hem in allerlei slimme integraties.
In Allo kun je zoeken en zit de techniek van Google Assistent ingebouwd. Tijdens een chat met je date checken welke films er draaien en een kaartje reserveren? Dat kan gewoon in het gesprek! Ook krijgt de app Smart Reply waarbij je antwoordvoorstellen krijgt, die zijn gebaseerd op eerdere gesprekken en de context van dat gesprek. En het werkt ook met foto’s! Een mooie toepassing van de zelflerende algoritmes.
Allo komt deze zomer uit voor Android en iPhone. Of alle functies ook in het Nederlands werken is afwachten, maar die kans is klein. De vraag is sowieso of de app genoeg reden biedt om ons met zijn allen weg te krijgen bij WhatsApp. Google staat daarmee voor een ongelofelijke uitdaging en Allo zou zomaar net zo hard kunnen mislukken als Hangouts.
4. Videobellen doen we voortaan met Duo
Hangouts is niet meer, zoals ik al zei. En dus komt Google met iets revolutionairs: Hangouts met een andere naam en een betere achterliggende technologie: Duo. En nee: niet die club die in Nederland de studentenleningen regelt. Deze zomer komt de app uit voor Android en iOS.
Meer details over Allo en Duo lees je in dit artikel
5. Google masterplan voor virtual reality: Daydream
Google is al twee jaar druk met virtual reality. Tot nu vooral met 360-gradenvideo en met de kartonnen VR-bril Cardboard. De volgende stap heet Daydream: een platform om mobiele (en daarmee betaalbare) virtual reality naar een hoger niveau te tillen.
Daydream bestaat uit drie onderdelen: de eerste zijn smartphones. Die moeten Daydream-ready worden. Daarover maakt Google afspraken met fabrikanten van Android-toestellen en krijgt Android een special VR-mode. Dan zijn er de brillen: die gaat Google (nog) niet zelf maken, maar dat mogen de smartphone-fabrikanten doen. Google heeft een referentiemodel gemaakt voor een Daydream-bril met een bijbehorende afstandbediening. En dan zijn er nog de apps: Google update een aantal eigen apps voor Daydream en regelt ook dat (game-)ontwikkelaars Daydream-ready apps gaan maken.
Alle details over Daydream lees je hier
6. De nieuwste Android-versie: Android N
Elke grote Android-update krijgt van Google de naam van een snoepje mee. Inmiddels zijn we bij versie N, maar naar welke zoetigheid hij wordt genoemd wil Google nog niet zeggen. Sterker nog: Google moet het nog bepalen en je kunt een suggestie inzenden. Ondertussen heeft Google ontwikkelaars al een tijdje laten spelen met deze versie. En da’s een unicum, want tot nu toe deed Google de eerste aankondiging pas op Google I/O.
https://www.youtube.com/watch?v=v1IocBl_5UM
Android N bevat meer dan 250 nieuwe functies en richt ze op drie belangrijke pijlers: productiviteit, performance en beveiliging. De belangrijkste nieuwe functies zijn nieuwe multitasking-mogelijkheden waarmee je twee apps naast elkaar kunt draaien op het scherm van smartphones en tablets. Een functie die bijvoorbeeld Samsung zelf al heeft toegevoegd aan Android. Ook kun je makkelijker reageren op notificaties, direct vanuit de notificatie. En er komen nieuwe emoji’s!
Android N komt in de zomer beschikbaar. Of en wanneer de update beschikbaar komt voor de diverse Android-smartphones hangt af van de fabrikant.
7. Android-apps streamen zonder ze te downloaden
Afgelopen najaar kondigde Google dit al aan, maar technisch gaat het bedrijf nu nog een stap verder met het streamen van apps. Het idee is dat je apps kunt gebruiken op Android zonder ze te hoeven te installeren. Je klikt bijvoorbeeld op een linkje op Facebook en zonder dat je het merkt, wordt dat deel van de app dat je nodigt hebt naar je telefoon gestreamd.
Google noemt deze functie Android Instant Apps. De functie vereist geen update van Android, maar werkt met alle versies vanaf Jelly Bean. Google werkt op dit moment met enkele ontwikkelaars aan deze functie, maar uiteindelijk kan iedereen die apps bouwt zijn app eenvoudig klaarmaken voor Instant Apps.
In dit artikel lees je alle details over Android Instant Apps
8. Een update voor Android Wear-horloges
Smartwatches met Android Wear gaan meer op de Apple Watch lijken. Diverse functies, zoals complicaties op het horlogescherm en apps die werken zonder een gekoppelde smartphone worden mogelijk in Android Wear 2.0. Ook komt Smart Reply (dat ook in Allo zit) naar smartwatches. Handig om snel te reageren op berichtjes!
Alle andere verbeteringen in Android Wear 2.0 lees je terug in dit artikel