De vertical video revolutie is begonnen

Met de opkomst van de smartphone als videocamera kreeg het internet er een probleem bij: verticale video. Video’s die links en rechts grote zwarte balken krijgen omdat mensen hun telefoon niet kantelden tijdens het filmen. Maar achteraf blijkt dat de mensen -die volgens sommigen te dom waren om hun telefoon te kantelen- trendsetters waren, want vertical video is bezig aan een opmars. En het zou zomaar eens de nieuwe standaard van online video kunnen worden…

https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA

Deze YouTube-video over het zogenaamde Vertical Video Syndrome heeft inmiddels bijna 7 miljoen hits. Het is een populair filmpje om bijvoorbeeld op Facebook in de comments te plaatsen bij mensen die zo dom zijn geweest om verticaal te filmen, want een grote groep mensen vindt verticale video’s echt heel irritant.

Aan de andere kant is er een groep jongeren die bijna niets anders doet dan verticaal filmen: de Snapchat-gebruikers. Bij de populaire foto/video-chatapp is horizontaal filmen niet eens een optie. En als je er heel even over nadenkt is dat logisch: Snapchat werkt alleen op smartphones en hoe houd je die normaal gesproken vast? Juist, verticaal.

Livestreams apps Meerkat en Periscope kozen dit voorjaar voor dezelfde aanpak (ook al kun je de streams in principe ook op andere apparaten bekijken). YouTube is dit jaar vertical video gaan ondersteunen. En dat allemaal vanwege de smartphone. Het apparaat dat er ooit voor zorgde dat ‘domme’ mensen verticaal filmden, is nu een ontzettend belangrijke plek om video’s te consumeren. Waarom zouden we dat apparaat dan massaal moeten kantelen, zodra we een filmpje willen bekijken?

Door de veranderende videoconsumptie en dankzij vooruitstrevende apps die vertical video afdwingen is de vertical video revolutie dit jaar begonnen. En voor de haters is er straks geen ontkomen meer aan.

Cijfers

Vertical Video is Not a crime In de media wordt er de afgelopen weken plots heel veel over deze revolutie geschreven. En de boodschap is eigenlijk steeds hetzelfde: Vertical Video is ‘Not a crime’, zoals de New York Times letterlijk opschreef. Immers: waarom zou je een gebruiker die video op zijn telefoon kijkt niet de beste en meest logische manier bieden om video te bekijken? Waarom zou je mensen blijven dwingen hun telefoon te kantelen. Is dat niet een veel grotere misdaad dan het maken van een verticaal filmpje?

En de revolutie wordt ondersteund door keiharde cijfers. Meer dan de helft van de YouTube-filmpjes wordt immiddels op mobiele devices bekeken. 15 procent van alle kijktijd van online video is inmiddels via smartphones en tablets; als je kijkt naar het totale gebruikstijd van apparaten met schermen is zelfs 30 procent mobiel.

En daar komt nog bovenop dat vertical video werkt: de CEO van de Daily Mail haalde dit voorjaar cijfers van Snapchat aan, waaruit bleek dat verticale video-advertenties op mobiel tot negen keer vaker worden afgekeken dan hun horizontale tegenhanger.

Joe Avella, een videoproducer bij Business Insider, maakte twee weken geleden deze uitlegvideo:

In die video legt Avella niet alleen uit waarom vertical video de toekomst is; hij geeft de revolutie ook meteen een zetje door de aloude ‘practice what you preach’-methode toe te passen. En hij is niet alleen. Heel voorzichtig beginnen mediapartijen met het produceren van verticale filmpjes, onder hen de Daily Mail en Mashable.

En er is zelfs al een heus Vertical Film Festival georganiseerd. Afgelopen najaar vond het plaats in Australië, een heuze wereldprimeur.

Uitdaging

De komende maanden en zelfs jaren zullen vele anderen volgen, maar tegelijkertijd ligt er voor de media een ongelofelijke uitdaging. Sowieso omdat er veelal gefilmd wordt in een beeldverhouding van 16:9 (of zelfs 4:3), maar vooral ook omdat de hele productie en publicatie is ingericht op 16:9. Het is geen verandering die je even doorvoert. Helemaal voor bedrijven die naast online video ook gewoon ouderwetse tv maken.

In de ideale wereld zou je eigenlijk twee versies van elke video zou willen produceren: een verticale versie voor mobiel, een horizontale voor desktop (en televisie). Vertical video gaat immers niet altijd een vervanging zijn van het ouderwetse formaat.

Sowieso wil je films series en tv-programma’s gewoon primair in de ouderwetse beeldverhoudingen blijven produceren. Maar voor kortere video’s en bijvoorbeeld nieuws ligt er een gigantisch kans met een nog veel grotere uitdaging. Waarbij het feit dat nieuwsvideo’s vaak onder grote tijdsdruk worden geproduceerd het er niet makkelijker op maakt.

In het buitenland zijn verschillende nieuwsmedia er al mee aan het experimenteren, in Nederland -voor zover bekend- nog niet. Dat terwijl het belangrijk is om aan de slag te gaan nu de revolutie begint, omdat juist de complexiteit aan de productionele en publicatiekant er voor zorgt dat het geen verandering is die je even doorvoert op het moment dat de hele wereld om je heen verticaal geworden is.

0 Reacties
Reageer