Nederlanders hebben veel twijfels over gebruik corona-app

corona-app

Het idee om een corona-app uit te brengen door de overheid, wordt door lang niet iedereen goed ontvangen. Uit onderzoek blijkt dat de meningen van Nederlanders over deze app sterk uiteen lopen. Het onderzoek hiernaar werd uitgevoerd door Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit Amsterdam, de TU Delft en het RIVM.

Corona-app

Het idee van de corona-app is dat de app telefoons registreert van mensen die bij jou in de buurt zijn geweest. Dat kan wanneer je lopend over straat liep, in de supermarkt, op je werk, in het openbaar vervoer, etc. Wanneer je ziekteverschijnselen hebt en dit in deze app invult, krijgen alle mensen die bij jou in de buurt zijn geweest hier een melding van.

Voorstanders

Het voordeel van deze app is dat het de verspreiding van het coronavirus kan inperken. Als jij weet dat je bij iemand in de buurt bent geweest die nu ziek is, let je waarschijnlijk (nog) beter op je eigen gezondheid. Een derde van de ondervraagden laat weten dat zij de app zullen installeren.

Tegenstanders

Het grootste nadeel is dat je altijd en overal getracked wordt. Tegenstanders van de app vragen zich af hoe het precies zit met de privacy van de gebruikers hiervan. Ook hierbij gaf één derde aan dat ze de app om onder andere deze redenen niet zullen installeren.

Daarnaast bestaat nog een grote groep twijfelaars, die meer informatie over de app willen voordat zij het überhaupt zullen installeren.

60 procent

Het kabinet laat weten dat zij bezig zijn met het ontwikkelen van de app die werkt met bluetooth-technologie van Google en Apple. De app zou voor de zomervakantie al klaar moeten zijn. Het streven van het kabinet is om een dekkingsgraad van 60 procent te behalen.

Nederland is overigens niet het enige land dat een app in wil zetten om het coronavirus in te dammen. Ook in Frankrijk en Italië zijn al soortgelijke apps uitgebracht.

Afbeelding via Unsplash

0 Reacties
Reageer