Computerchip moet beroerte zien aankomen

Een computerchip die bij een patient ingebracht kan worden, moet een beroerte voordat hij start herkennen. Deze slimme chip gebruikt kunstmatige intelligentie om je hersengolven in de gaten te houden, zodat een mogelijke fluctuatie bij een aankomende beroerte zo snel mogelijk wordt gespot.

De chip gebruikt IBM’s TrueNorth-technologie. Hiermee wordt een neurale netwerkarchitectuur gedraaid, die vergelijkbaar is met deep learning-algoritmes die internetbedrijven zoals Google steeds meer gebruiken. Hiermee leert de chip om specifieke hersengolven te herkennen – en om dus alarm te slaan als er iets afwijkt in je brein.

De chip werd gemaakt door onderzoekers aan de University of Melbourne, die aan Wired in een interview vertellen dat ze op deze manier alle ‘ruis’ van hersengolven willen wegnemen. Handig als je beroertes wil ontdekken, maar hiermee staat het onderzoek ook aan het voorfront van andere hersengolftechnologie. Het algoritme zou immers meer specifieke soorten hersengolven kunnen herkennen, waardoor we onze hersenen beter leren kennen.

Al zal het nog even duren totdat de eerste beroerte wordt gespot. Op het moment hebben de onderzoekers alleen een proefversie, die slechts in 76 procent van de gevallen de juiste conclusies trekt. De chip zal gigantisch veel data moeten verwerken voordat hij leert om de juiste conclusies te trekken.

0 Reacties
Reageer