China maakt een eigen Wikipedia met ruim 300.000 artikelen

Om heel eerlijk te zijn kan ik mijn leven niet meer voorstellen zonder Wikipedia. Het gemak om even snel een feitje of een stukje geschiedenis op te zoeken is ideaal. Maar in China is er geen Wikipedia, dankzij de strikte online censuur. Dat kan echter snel voorbij zijn: de overheid wil een eigen online encyclopedie gaan maken, schrijft de South China Morning Post.

De overheid zoekt 20.000 mensen die de website willen gaan vullen met ruim 300.000 artikelen. De bedoeling is dat de Chinese encyclopedie volgend jaar online gaat. Yang Muzhi, de redacteur achter het project, noemt het nu al de ‘Grote muur van cultuur’.

Het is overigens niet de eerste online encyclopedie van China. Bedrijven als Baidu en Qihoo 360 hebben al eigen varianten, maar die zijn niets vergeleken met Wikipedia. Muzhi probeert daarentegen ook niet even goed te worden als Wikipedia. Hij wil het beter doen: “We hebben het grootste auteursteam met de hoogste kwaliteit ter wereld. Ons doel is niet om op hetzelfde niveau te komen, maar om ze in te halen.”

Met de encyclopedie moeten onder meer de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen van het land naar voren worden gebracht. Daarnaast moet het de historie promoten en de belangrijkste eigenschappen van socialisme versterken.

Censuur

Muzhi krijgt met zijn encyclopedie in ieder geval een flink publiek. In China zijn er namelijk 720 miljoen internetgebruikers, de grootste online populatie ter wereld. Maar door de strikte censuur is lang niet alles op het internet bereikbaar voor hen. Facebook en Twitter zijn bijvoorbeeld uit den boze, maar hun eigen variant Baidu mag wel.

Die eigen varianten van populaire websites zijn over het algemeen alles behalve neutraal. Socialisme wordt naar voren gebracht en je slecht uitspreken over de president is uit den boze. De Chinese Wikipedia zal dus ook niet neutraal zijn en misschien zelfs niet altijd de juiste informatie gebruiken. Maar hoeveel invloed de overheid precies heeft over de content is niet helemaal duidelijk.

De foto bij dit artikel is onder de Creative Commons-licentie beschikbaar gesteld door Lane Hartwell

0 Reacties
Reageer