Campus Party: 'We willen een beweging op gang brengen'

Elger van der Wel

Volgende week vindt Campus Party voor het eerst plaats in Nederland. Maar wat kunnen we nu precies verwachten van die uniek techfestival? Wat is het doel?

Een soort Lowlands van de technologie. Vijf dagen lang. 24 uur per dag. Sprekers. Hackatons. Workshops. Feestjes. Volgende week vindt de Campus Party voor het eerst plaats in Nederland. In de Jaarbeurs in Utrecht. Een gigantisch evenement in een opzet die we in ons land nog niet kennen.

En dat zorgt voor een uitdaging, geeft ook Roderick Wijsmuller van het bestuur van Campus Party Europe toe. “Wat je merkt is dat het concept nog even moet vallen, maar zodra je de beelden ziet van edities in het buitenland worden mensen enthousiast over het evenement. En willen ze deelnemen. Mensen zijn soms nog een beetje afwachtend.”

Historie

Om goed te begrijpen wat Campus Party precies is, moet je eigenlijk terug naar 1997. Toen werd in Spanje de eerste editie gehouden. Het was een tijd waarin gaming populair was, maar er nog niet veel bandbreedte was om online tegen elkaar te spelen. “En dus heeft een groep Spaanse studenten een LAN-party opgezet. Een jaar later kwamen daar ook ontwikkelaars en hackers bij. Er werd geslapen in tentjes, er werden sprekers uitgenodigd en workshops georganiseerd. Langzaam is het concept uitgegroeid tot wat het nu is”, vertelt Wijsmuller.

Tien jaar later, in 2007, was het in Spanje uitgegroeid tot een fenomeen waarbij aan elke editie duizenden studenten meededen. En dus werd de stap over de grens gemaakt. In Sao Paulo was in dat jaar de eerste editie van Zuid-Amerika. Inmiddels zijn er meer dan 40 edities in Zuid-Amerikaanse landen geweest. Onder meer ook in Mexico en El Salvador en ook Chili en Costa Rica komen eraan. “Het leeft daar echt enorm en is daar heel bekend.”

In Spaanstalige landen in de Campus Party dus zeer succesvol, maar daarbuiten is het concept nog niet zo bekend. In 2010 werd er wel een eerste Engelstalige editie georganiseerd. “Neelie Kroes, die toen nog Eurocommissaris was, is toen ook uitgenodigd. Zij was op dat moment vooral gefocust op de grote (Amerikaanse) bedrijven. Ze zag tijdens de Campus Party dat technologie ook bij startups en jonge mensen, zelfs kinderen, zat. Daardoor is ze meer gaan kijken naar startups in haar werk als Eurocommissaris. En vanuit daar is ze uiteindelijk ambassadeur van Startup Delta geworden om Nederland als startupland op de kaart gezet. Daarnaast heeft ze gezorgd voor Europese Campus Parties in 2012 en 2013 in Londen en Berlijn.”

Deze edities zorgden echter nog niet voor de beweging die in Spaanstalige landen wel is ontstaan rond de Campus Party. “De edities in Berlijn en Londen zijn door het Spaanse team georganiseerd”, legt Wijsmuller uit. “En je ziet dat je dan de verbinding mist met lokale cultuur, bedrijven, partners. In Nederland willen we een coalitie opbouwen; we willen dit met lokale partijen doen. Met universiteiten, studieverenigingen, startups, incubators, overheidsorganisaties etc. Dit kan alleen als je geworteld bent in de maatschappij.”

Door Campus Party onderdeel te maken van Startup Fest Europe valt wat dat betreft alles op zijn plek. “Vorig jaar kwam de Jaarbeurs in contact met organisatie van Campus Party. En Startup Delta was op datzelfde moment bezig met Startup Fest Europe, ook vanwege Nederlands voorzitterschap EU.”

Healthy urban living

De vraag is natuurlijk of Campus Party daarmee niet het zoveelste startup-event in Nederland wordt. Wijsmuller denkt van niet, want zoiets als Campus Party bestaat simpelweg nog niet in Nederland. “Het samenbrengen ondernemers en technische mensen. Samen problemen aanpakken. Campus Party als kraamkamer voor startups.”

En uiteindelijk is het volgens hem ook veel meer dan enkel start-ups. Het gaat om onze maatschappij. “We willen bereiken dat kinderen van 9/10 jaar, die de eerste keuzes maken voor de rest van hun leven, technologie een prioriteit gaan geven. Technologie is van ons allemaal, heeft overal impact, bij elk vak en elk beroep. Uitdagingen die we hebben waar technologie een rol bij speelt, worden steeds zichtbaarder. Van biotech en gezondheidszorg tot voedselvoorziening en vervoer. Niet voor niets hebben we ‘healthy urban living’ als centraal thema gekozen.”

“We willen een beweging op gang brengen waarbij kinderen vanaf jongs af aan technologie cool vinden. En ook nog bedrijfjes laten ontstaan of mensen koppelen aan bedrijven.”

Om dit voor elkaar te krijgen is er niet alleen het normale programma waaraan studenten en andere jonge mensen vijf dagen lang mee kunnen doen. Er is ook een speciaal startup-programma. En op zaterdag is het Girls in Tech & Family Day, bedoeld voor kinderen “Dat is een soort NEMO over technologie. Je kunt er echt dingen doen.” Er zijn onder meer workshops om in een uurtje kennis te maken met programmeren, maar ook virtual reality-opstellingen.

Zendingswerk

Het risico van iets als de Campus Party is natuurlijk dat je enkel de mensen bereikt die nu al bezig zijn met technologie. “Daarom werken we onder meer samen met de HKU (kunstacademie). Niet-technische studenten gaan meedoen aan het programma van Campus Party vanuit school”, legt Wijsmuller uit. Hij vervolgt: “En uiteindelijk is het vooral ook een kwestie van het verhaal blijven vertellen. Het is zendingswerk.”

Wanneer de eerste Nederlandse editie van Campus Party voor Wijsmuller geslaagd is? “Als we kunnen vaststellen dat het een spannende, energieke, uitdagende week is geweest. Als deelnemers en andere betrokken er iets aan hebben gehad en ze het tof vinden. Als mensen willen dat het terugkomt.”

“Campus Party is een beweging, een verhaal”, gaat hij verder. “We willen dat partijen bij dit verhaal aanhaken. We willen op basis- en middelbare scholen de manier van denken gaan uitdragen. We willen schoolprogramma’s inzetten en dan bijvoorbeeld een lokale mini-Campus Party organiseren. Om over een jaar te vertellen wat er is gebeurd in een jaar.”

Mocht je willen deelnemen aan de Campus Party, dan kun je je kaarten online bestellen. Je kunt onder meer kiezen uit een zogeheten Campusero-ticket voor alle vijf de dagen inclusief overnachting, maar er zijn ook dagtickets. Als bezoeker van Numrush kun je korting krijgen: gebruik de kortingscode MPCPEU2016 en je betaalt slechts 99 euro voor een Campusero-ticket. Met de code PDBa34CPEU2016 betaal je voor een dagticket slechts een tientje.

Numrush is als mediapartner verbonden aan de Campus Party en we doen uitgebreid verslag van het evenement.

0 Reacties
Reageer