Wat heeft de brexit voor gevolgen voor de techindustrie?

De grote nachtmerrie van veel bedrijven kwam afgelopen vrijdagochtend uit toen bleek dat een meerderheid van de Britten voor een brexit heeft gestemd. In de media was ook direct aandacht voor de bankiers in de Londense city die hun hart vasthouden en de dalende koersen van de pond en van de aandelenbeurzen. Maar hoe zit het met de techindustrie?

Ook voor techbedrijven is de brexit een flinke klap. Logisch. De meesten spraken zich vooraf dan ook actief uit tegen een brexit. En dat heeft meerdere redenen. In de basis komt het er op neer dat het niet goed is voor de (internationale) handel. Op de korte termijn doordat Britse bedrijven uitgaven en aankopen tijdelijk stilleggen en uitstellen. Aan de ene kant vanwege de onzekere periode die ze ingaan, maar ook omdat de pond sterk in waarde is gedaald. Dit kan voor sommige bedrijven serieuze gevolgen hebben voor hun omzet dit jaar.

Als gevolg van de brexit kunnen ook de economie in Europa en de waarde van de euro een klap oplopen. Hierdoor zouden de gevolgen op korte termijn alleen nog maar erger kunnen worden voor techbedrijven. Immers: ook in andere landen dan in het Verenigd Koninkrijk zouden uitgaven kunnen dalen.

Op de langere termijn is de impact echt nog veel groter.

Hoofdkantoren in Londen

Een aanzienlijk deel van de Amerikaanse en Aziatische techbedrijven heeft een kantoor of zelfs een Europees hoofdkantoor in Londen. Veel bedrijven distribueren hun producten binnen Europa ook vanuit het Verenigd Koninkrijk. Zij krijgen mogelijk te maken met extra kosten voor de import of export van producten. Mogelijk zullen ze daardoor noodgedwongen hun distributie moeten verhuizen naar een ander land.

Zowel Google als Facebook hebben op dit moment hun Europese ontwikkelkantoren in Londen zitten. Ze hebben ook kantoren in veel andere landen, maar daar worden geen producten ontwikkeld. Door veranderende regelgeving (bijvoorbeeld op het gebied van de vrijheid van Europeanen om in elk land in de EU aan het werk te gaan zonder visum) kan het voor beide bedrijven minder interessant worden om hun ontwikkelkantoren in de UK te laten. Al heeft Google wel net een splinternieuw kantoor geopend in Londen.

Voor techbedrijven die niet veel lokale kantoren hebben maar vanuit één centraal Europees hoofdkantoor werken, is verhuizen een serieuze optie als ze nu in het Verenigd Koninkrijk zitten. Het is immers een stuk lastiger om de Europese markt te voorzien vanuit een land dat geen lid is van de EU.

Clusterflunk stock photo.

Startups

Londen is niet alleen een belangrijke plek voor de grote techbedrijven, maar het is ook één van de startuphubs van Europa. Er zitten veel fintechstartups in de Britse hoofdstad, omdat die graag dicht bij de banken zitten. Als de banken wegtrekken naar een andere Europese stad, zouden zij misschien wel eens mee kunnen verhuizen.

Maar ook andere startups gaan een lastige tijd tegemoet. Onzekerheid over de economie en bijbehorende regelgeving kunnen de kleine bedrijven niet gebruiken. Het kan lastiger worden om aan investeringen te komen, Europese regelingen vervallen, personeel aannemen uit het buitenland wordt lastiger en opereren in andere landen van de EU is minder gemakkelijk.

Vorige week schreef de Britse redactie van Wired al een uitgebreid stuk over de Britse game-industrie. Die is relatief groot en bedrijven maken zich logischerwijs zorgen over de toekomst.

Onduidelijkheid

Voor zowel grote techbedrijven als startups is de daadwerkelijke impact van de brexit ook vooral afhankelijk van welke afspraken er straks worden gemaakt tussen de Britten en de EU over handel en werk. Er is nu nog eigenlijk helemaal niet duidelijk hoe dit eruit gaat zien, maar ook niet hoe lang het gaat duren voordat er duidelijkheid is.

De Britse regering moet officieel nog aangeven bij de EU dat de afscheidingsprocedure in werking wordt gezet. Daar lijken ze geen haast mee te maken. De procedure duurt vervolgens in principe twee jaar.

De kans is groot dat sommige bedrijven geen zin hebben om jaren in onzekerheid te zitten en nu het komende jaar al beslissen om het Verenigd Koninkrijk (deels) de rug toe te keren. Maar voor het zoveelste geld vallen de gevolgen over een aantal jaren reuze mee, onder meer omdat de Britten goede afspraken hebben gemaakt met de EU.

0 Reacties
Reageer