Aware: Nederlandse app checkt of alles goed gaat met je moeder of buurvrouw

Aware

Het idee is eigenlijk supersimpel: een app die elke dag even vraagt of het goed met je gaat en een berichtje stuurt naar vrienden en/of familie als dat niet zo is of wanneer je niet reageert. Maar soms gaat het bij een app niet om dat hij heel complex is, maar dat hij een probleem oplost. En dat denken de makers van de Aware-app, die vandaag voor de iPhone uit is gekomen, te doen.

“Het idee ontstond eigenlijk toen ik twee jaar geleden mijn moeder aan de telefoon had, nadat ze van de trap was gevallen.”, vertelt Zareh Geertjes, één twee de twee oprichters van Aware. “Ze woont alleen en we hadden het erover wat er zou zijn gebeurd als mijn moeder haar telefoon niet in haar broekzak had gehad en mij meteen had gebeld. Ik spreek haar niet iedere dag en ik zou het graag willen weten op het moment dat het niet goed met haar gaat.”

Geertjes omschrijft de app als een soort omgekeerde alarmknop. “Je krijgt de vraag om te laten weten of alles goed gaat. Reageer je niet of met een negatief antwoord, dan gaat er via een pushbericht of een mailtje aan alarm af bij de connecties die je hebt ingesteld.”

Toen de bedenkers hun idee deelden met anderen, kregen ze wel eens de reactie dat je gewoon met WhatsApp kunt checken of het goed gaat met iemand. “Maar wij hebben de proactieve kant, waarbij we juist een melding geven als iemand niet reageert, zonder dat je iedere dag zelf om een reactie hoeft te vragen.”

In het donker naar huis

Geertjes en zijn mede-oprichter Eds Keizer hebben besloten om Aware snel uit te brengen en in de praktijk te testen, al hebben ze nog genoeg ideeën voor andere functies. “Denk bijvoorbeeld aan een functie waarbij je een route die je wilt gaan afleggen vooraf invoert in de app”, legt Geertjes uit. “Als je hier vervolgens van afwijkt, kan de app alarm slaan. Dit zorgt voor extra veiligheid als je bijvoorbeeld in het donker op pad gaat.”

De Nederlanders zijn niet de enige met dat idee. Drie weken geleden schreven we nog over de app Companion, die ongeveer hetzelfde doet.

Daarnaast willen de makers de app snel in het buitenland uitbrengen. Ze beginnen met een Engelse vertaling, waarmee ze denken concurrentie te kunnen bieden aan andere Engelstalige app die deels dezelfde functie bieden. “Je hebt in de Play Store bijvoorbeeld apps van diensten die echt iemand bellen om het checken of het goed gaat. Wij bieden een simpeler en goedkoper alternatief.”

Verslavingszorg

Goedkoper dan Aware kan namelijk niet, want de app is gratis te downloaden en er is geen betaald abonnement nodig. Geld hopen de makers in de toekomst te gaan verdienen met premium-functies en door diensten te gaan leveren aan bedrijven, zoals mantelzorgorganisaties of de verslavingszorg.

“We hebben al gesprekken gehad met een partij in de verslavingszorg over een dienst waarbij een zorgverlener van een grote groep gebruikers zou kunnen controleren of alles goed gaat.”

Genoeg ideeën dus, maar de makers willen nu eerst in de praktijk testen hoeveel vraag er is naar de app. En ze willen vervolgens graag van gebruikers horen welke functies er toegevoegd zouden moeten worden.

0 Reacties
Reageer